– På Bokmässan ska jag bland annat vara med på ett seminarium, där jag pratar om fantasy med författaren Johanna Strömqvist och Patrik Bergström. Jag har läst deras böcker och det ska bli roligt att få höra hur de tänker kring sina verk, berättar Hanna Blixt.

Med till Bokmässan följer den senaste boken, "Svarta damen". Det är den andra delen i en serie om två barn, Sofia och Leo, som upplever en massa äventyr i fantasiriket Sagofallen.

Serien är uppbyggd enligt principen att varje ny bok tillägnas en schackpjäs. Hanna Blixt har skapat en egen värld som är full av magi och sagoväsen.

– Sagofallen blir större och större. För varje ny bok lägger jag till ett nytt område. Tanken är att man ska kunna läsa böckerna fristående, men man förstår sammanhanget bättre om man läser hela serien från början, säger hon.

Att skriva var från början ett sätt att fly undan. Hanna Blixt hade en stressig tillvaro och letade efter ett nytt intresse, där hon kunde slappna av. Hon hämtade inspiration från de stora förebilderna inom fantasy-traditionen, men också från mamman som var konstnär och gav ut fyra barnböcker.

– När jag var nio år ville jag också bli författare. Jag skrev en del i tonåren, men framför allt har jag läst mycket.

Hanna Blixt har bland annat varit pressansvarig och är van att formulera sig i skrift, men hon märkte snart att det kravlösa skrivandet av fiktion var något helt annat. Numera älskar hon att gå in i sin "skrivarbubbla".

– Det är en glädje för mig att skriva. Det handlar inte om terapi, utan det är något jag längtar efter att göra om det går för lång tid mellan gångerna.

Målet var aldrig att bli utgiven, men responsen från familjen gjorde att Hanna Blixt vågade ta steget och kontaktade ett förlag. Nu ges hennes böcker ut av Bornelings förlag i Forserum och responsen har hittills varit bra.

Den första boken, "Styx märke", har sålts i 2 000 exemplar och den andra i över 1 100. Nu vill Storytel dessutom ge ut böckerna som ljudböcker.

– Min nästa bok kommer att ges ut till våren och då handlar det om löparna. Därefter kommer böckerna att ges ut två gånger om året tills hela serien på sju delar är utgiven.

För Hanna Blixt finns ändå den bästa publiken hemma. Sönerna, Samuel, 9, och Adam, 11, är de första som får höra nya kapitel och om de tycker att handlingen är fängslande och sammanhängande, så får Hanna Blixt ett kvitto på att hon är på rätt väg.

För att upprätthålla barnens intresse arbetar Hanna Blixt gärna med korta kapitel som alltid avslutas med en cliffhanger.

– Det måste vara driv i boken. Barn idag har inte samma tålamod som tidigare. Det märker man inte minst på filmer. Tänk vilket långsamt tempo det är i filmerna som vi såg för 20 år sedan.

Fantasy-genren kan ibland vara mycket mörk med inslag av tortyr och andra hemska saker. Hanna Blixt vill att det ska vara spännande, men hon vill ändå förmedla en varm känsla till barnen.

– I den riktiga världen finns det gråskalor. Det är så mycket som ligger i gränslandet mellan gott och ont, men när vi läser vill barnen gärna veta vem som är god. De vill sortera in karaktärerna på det sättet och det har jag inget emot. De kan få lära sig senare att det både kan finnas ont och gott i en människa.

Eftersom det stundtals ändå blir lite läskigt rekommenderar Hanna Blixt en åldersgräns på ungefär sex år.

– I början kunde den yngsta bli lite orolig ibland, men då sa jag att han kunde vara trygg: I mammas böcker slutar det alltid bra.