Kristian Aronsson (SD) berättar om händelserna inför beslutet i kommunfullmäktige i december förra året.

Vår representant i kommunfullmäktige frågade moderaten Thomas Bäuml om vi skulle nominera någon till den nya styrelsen. "Nej", svarade han, "ni får inte ha någon representant." Han svarade henne på ett ovanligt snäsigt sätt. Det var därför vi bestämde oss för att vi skulle nominera andra partiers ledamöter och komma med vårt eget förslag.

Sverigedemokraternas förslag blev moderaten Ola Helt, som tidigare . Honom ville de se som ordförande i den nya styrelsen.

Vi hade inte så lång tid på oss. Efter Helt valde vi också Hans Lennart Stenqvist (S) som jag känner till sedan tekniska nämnden, säger Kristian Aronsson.

Om Thomas Bäuml hade varit vänligare mot er, hade ni agerat likadant då?

Nej, då hade vi inte handlat överhuvudtaget. Vi blev provocerade av att han var så otrevlig, säger Kristian Aronsson.

Han berättar att Thomas Bäuml senare bett om ursäkt för sitt uppträdande men att han tror att proportionerna frågan har fått beror på

Varför ville ni se just Ola Helt som ordförande?

Han är en öppen människa som vi kan prata med och Hans Lennart Stenqvist är också en klok och sund människa, säger Kristian Aronsson, som tror att enskilda moderater letar efter halmstrån för att prata illa om varandra.

LÄS MER: De slåss om moderattronen

Det blev förvirring i kommunfullmäktige när beslutet skulle tas. Efteråt anser flera moderater, och det är därför som frågan om misstroende nu utreds, att Ola Helt borde ha ställt sig i talarstolen och offentligt tackat nej till att bli nominerad av SD. Det gjorde han inte.

Varför gjorde du inte det?

Jag vet att jag har partikollegor som rent formaliamässigt vill peka på att jag gjorde fel när jag inte gick upp i talarstolen. Men jag tänkte inte på det där och då och ingen av mina partikollegor sade att jag borde göra så. De kunde ha sagt att det var känsligt och förklarat för mig hur jag skulle ha betett mig. Inte heller Peter Jutterström sade någonting om det då, säger Ola Helt, som tror att misstroendeutredningen mot honom egentligen handlar om något annat.

Socialdemokraten Hans–Lennart Stenqvist gick upp i talarstolen och tackade nej till SD:s nominering. Men det gjorde han först när beslutet var klubbat.

Det tolkar Ola Helt som att inte heller Socialdemokraterna hängde med i svängarna inför omröstningen.

Fotnot:

LÄS MER: Carin Berggren: Politik är många gånger en sandlåda