Det är de tidigare moderaterna Carin Berggren, AnneMarie Grennhag, Ola Helt, Bo Grennhag och Anders Jörgensson som står bakom partiet, det meddelade de vid en pressträff i Stadsparken,

Men vilka är de? Vad står de för? Vad vill de? I handen fick journalisterna ett kompendium med papper.

Någon digital lösning verkar inte finnas för dem som är intresserade – i alla fall inte när man surfar in på deras hemsida Demokrater.se. Istället möts man av en tom, röd, sida…

– Ja, det stämmer att det står parkerat. Vi ’dängde’ ut den igår (tisdags) men blev ’nojiga’ i fall någon såg den, därför tog vi bort det igen, säger Ola Helt.

– Den låg uppe en stund innan vi tog bort den.

I informationen från partiet är det också två olika nätadresser, både Demokrat.se och Demokrater.se.

– Den blev lite fel, gick lite fort för den som gjorde den.

Vad är rätt då?

– Demokrater.se är den rätta hemsidan. Lite barnsjukdomar med marknadsföringsmaterial får man räkna med, säger han.

Enligt Ola Helt ville man vara så hemliga som möjligt med lanseringen av det nya partiet, allting skulle presenteras samtidigt.

Varför tryckte ni inte på knappen direkt?

– Den som hjälpte oss med uppbyggnaden var på språng, så han kommer sätta sig vid datorn så snabbt som möjligt. Ibland får man acceptera verkligheten.

Borde det inte lanseras samtidigt för bästa möjliga PR?

– Jo, jo, så är det ju. Men det är en privatperson som är på semester och den personen har ett annat jobb också, han sitter inte still under dagen. Jag förstår givetvis att folk vill veta.

Det som allmänheten än så länge får nöja sig med är den informationen som Demokraterna i Jönköping presenterade i papper.

Där står det, bland annat:

"Demokraterna i Jönköping är ett parti för alla väljare i Jönköping. Våra grundläggande värderingar vilar på att Sverige är en demokrati och rättsstat enligt grundlagarna. Demokraternas folkvalda politiker kommer att lyssna, respektera och möta medborgarna i en ärlig och öppen dialog. Medborgarna har rätt till både insyn och inflytande över hur deras förtroendevalda sköter sina uppdrag".

FOTNOT: