I ett klassisk privatdetektiv-format med berättarröst följer vi med den lite ytslitna före detta dockpolisen Phil. När ett gäng muppar från forna succén ”The Happytime gang” blir mördade en efter en tvingas han samarbeta med människopolisen Connie Edwards. Jakten på mördaren tar dem ner i slummen där de möter sexmissbrukande, sockermissbrukande och svärande fluffiga muppar.

Regissören Brian Henson - son till den store muppguden Jim Henson - går hela vägen här. Verkligen. The Happytime murders är inget för pryda och när du tror att det inte går att skoja vidare om utlösning och fluff så kommer det tio varianter till. Det är svårt att se någon annan än Melissa McCarthy i rollen som Edwards. Hon ger både sin människokaraktär och sina nedtryckta tygvänner pondus, samtidigt som hon bidrar med en ödmjukhet och empati som gör att vi faktiskt känner för de små dockorna.

Precis som Neill Blomkamp gjorde med utomjordingarna i District 9, spelar Henson på rasistkortet och låter mupparna vara andra gradens invånare och slagpåsar för människorna. Detta skapar ett briljant metaperspektiv på vad vi ”köttisar” fortfarande håller på med irl. Även om blå muppar, utlösning och rasism stundtals blir för mycket i sin outtröttliga tramsiga loop, är det här främst lysande.

Bild 1 av 2 Melissa McCarthy spelar huvudrollen i "The Happytime Murders".

Foto Hopper Stone