Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här erkänner dubbelmördaren – se filmen som aldrig visats förut

På torsdagskvällen visar TV3 en dokumentär om den finansman som begick totalt fyra mord i Hökensås och i Norrahammar 2015. Mannen erkände direkt efter att han hade anhållits. – Jag är skyldig. Jag vill inte ha någon försvarare, säger mannen i polisens förhör som visas i dokumentären.

Det är TV3:s kriminalserie "Svenska fall" som denna gång tar upp fallet med finansmannen från Jönköpingstrakten som 2015 begick två mord i Hökensås och två mord i Norrahammar. Mannen dömdes till livstids fängelse av både tingsrätt och hovrätt.

Den 28 maj 2015 hittades en man och en kvinna döda efter en brand i deras villa i Norrahammar söder om Jönköping. I polisens fortsatta utredning stod det snabbt klart att branden inte var en olyckshändelse utan att den var anlagd och att mannen och kvinnan hade utsatts för kraftigt våld innan branden hade brutit ut.

Polisens spaningar ledde snabbt fram till att en vid tidpunkten 51-årig företagare som hade gjort affärer med paret i Norrahammar blev huvudmisstänkt. Finansmannen greps i närheten av sin arbetsplats elva dagar efter morden och anhölls kort därefter. Mannen var tidigare ostraffad och levde ett till synes ordnat familjeliv. Många som kände honom blev chockade över uppgifterna om att han var huvudmisstänkt för dubbelmorden.

I TV3-dokumentären som fått namnet "Finansmannen som mördade" visas polisens första förhör från den 8 juni 2015. Redan då insåg han att allt var förlorat och att bevisningen var övertygande. Han erkände direkt att han var skyldig till de två morden. Han svarar att han inte vill ha någon försvarsadvokat och när han får höra brottsmisstankarna säger han:

– Jag är skyldig till det du nyss läste upp. Jag är skyldig till att ha tagit livet av NN och NN (namnet på personerna).

Gunilla Karlsson, kriminalinspektör på Jönköpingspolisen, höll i förhöret och beskriver i TV3-dokumentären en ovanlig person som var misstänkt för så grova brott.

– Han gav intrycket av att vara en prydlig person. Artig, vänlig och vältalig.

Det snabba erkännandet var överraskande för polisens utredare.

– Chockad är väl kanske fel ord, men jag blev förvånad eftersom det är väldigt ovanligt, säger Gunilla Karlsson.

I den fortsatta utredningen mot den misstänkte mannen kunde han även knytas till ett dubbelmord på Hökensås i Tidaholms kommun i mars 2015. Tillvägagångssättet var väldigt likt Norrahammarsfallet. Även där hade en man och en kvinna omkommit efter en villabrand och polisen hade först avskrivit brottsmisstankarna och betraktat händelsen som en olycka. Även i fallet med paret på Hökensås handlade det om personer som finansmannen tidigare hade gjort affärer med.

Fallet med finansmannen är unikt i svensk kriminalhistoria, enligt kriminologiprofessor Leif GW Persson.

FOTNOT: I flera medier har dubbelmördaren namngivits. Hall Medias ansvarige utgivare har beslutat om att inte namnge mannen.