– Ishallen är den enda lokal som klarar av den här utställningen, säger André Petzold, projektledare.

André Petzold står tillsammans med Patrik Olderius och Cecilia Hakeberg och tittar på ritningen. "Det är så häftigt att se det här på riktigt, det har bara varit platta ritningar fram till nu," säger Cecilia upprymt.

Foto Mariell Dahlström

På bara en vecka har stora förändringar skett i D-hallen i Kinnarps Arena. Det är fortfarande svalt men isen är borta och sargen ligger undanstoppad i delar. Mellan den 21 april och den 12 augusti så är det gladiatorer från det antika Rom som dominerar ishallen.

– Det är ännu bara tio-tolv grader, men det blir varmt när lamporna kommer upp. Att utställningen blev här i ishallen beror på att det inte finns någon annan lokal som klarar av elektroniken och allt som behövs till den här utställningen, berättar André Petzold, projektledare vid Destination Jönköping.

Här i entrén kommer man kunna fika, köpa fördjupande litteratur och barnen kan pyssla.

Foto Mariell Dahlström

I förra veckan fick man tillträde till hallen och på måndag börjar italienarna, som har gjort utställningen, att bygga upp själva utställningen. Där emellan håller man nu på att bygga upp ramverket, alltså utställningens alla rum.

– När utställningen turnerar runt i världen anpassas den efter varje lokal. Här är första gången som man använder alla element, plus att vi har beställt till extra element, berättar André Petzold.

Gladiatorn Veres är ett sådant element som har skapats specifikt till utställningen i Jönköping. Han kommer att möta besökarna i entrén och sedan på olika sätt följa besökarna runt utställningen.

– Man har lärt sig det mesta om den här tiden genom det man hittat i efterlämningarna av Pompeji. Och vi har lärt oss jättemycket när vi har korrekturläst alla översatta texter till utställningen, säger André Petzold.

På flera ställen har besökarna möjlighet att själva testa olika saker, bland annat får man testa gladiatorernas utrustning och man får även prova att strida som en.

Bild 1 av 3 Snickaren Tord Rosberg gör i ordning det sista rummet på utställningen som heter "En dag på arenan". Här kommer det att visas en film om hur det är att vara gladiator och slåss på arenan.

Foto Mariell Dahlström