Efter beslutet ska Kriminalvården nu granska domen från Litauen, uppger pressekreteraren Ulf Mossberg för tidningen.

– Vi ska läsa igenom beslutet från Litauen och sedan göra en bedömning om personen ska förflyttas eller inte, säger Ulf Mossberg.

I Sverige dömdes Nerijus Bilevicius till livstids fängelse. Litauern uttryckte sedan en önskan om att vilja avtjäna sitt straff i hemlandet – i vilket en lägre rättsinsats nyligen omvandlade livstidsdomen till 15 års fängelse. Det beslutet överklagades och på tisdagen fastslog en högre instans att den svenska livstidsdomen även gäller i just Litauen.

– Kriminalvårdens grundidé, som är vetenskapligt bevisad, är att den som dömts till fängelse kan få en bättre, eventuell framtida, övergång till samhället igen om rehabiliteringsarbetet sker i närheten av platsen som den dömde kommer från, säger Ulf Mossberg.

Domen om livstid även i Litauen går inte att överklaga, uppger .

Om Kriminalvården gör bedömningen att morddömde Nerijus Bilevicius ska förflyttas, kan han hamna på huvudstadsfängelset Lukiskes i Vilnius. I regel bor fångarna ensamma, men de får bo två och två i cellen om de så önskar. Varje fånge har rätt till en boyta på 3,6 kvadratmeter oavsett om man delar cell eller inte, skriver GT.

Bakom bygget av fängelset stod Rysslands sista tsar Nikolaj II. På Lukiskes har allt från premiärministrar till rockstjärnor suttit. Det var inte heller många årtionden sedan som den sista avrättningen genomfördes.

– Fångarna betraktas som farliga, säger fängelsets vice direktör Romas Ostanavicius .

I fängelset skiljs dock inte, som i Sverige, fångarna åt beroende på vilket brott de sitter inne för. Flera av de som nu sitter på Lukiskes ska ha dömts till döden – men fått sina straff omvandlade när just dödsstraffet avskaffades i Litauen på 1990-talet.

– Hur en förflyttning sker varierar från fall till fall, och jag kan inte kommentera ett enskilt fall. I det här ärendet ska som sagt en bedömning först göras. Men generellt kan jag säga att inför varje förflyttning görs alltid en säkerhetsbedömning, säger pressekreterare Ulf Mossberg.

– Oftast sker en transport med vanligt reguljärflyg med andra, om man säger, vanliga passagerare. Men fången som förflyttas har aldrig färre än två vakter. Ibland kan det vara fler vakter utifrån ett allmänt förhöjt säkerhetsläge i världen, fortsätter Kriminalvårdens Ulf Mossberg.

Till nyhetsbyrån TT säger Per Henrik Hedbrant, tf sektionschef vid Kriminalvårdens rättsenhet, följande kring en eventuell förflyttning av Nerijus Bilevicius från Sverige till Litauen.

– Vi behöver läsa igenom det formella beskedet ordentligt, för att se om det kan finnas något skäl att häva överföringen. Men om vi kommer fram till att den ska fortgå ska den dömde transporteras inom 30 dagar, säger han.