Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koalitionen väntas hålla fast vid p-avgift på Ryhov

Regionfullmäktiges första ärenden klarades av snabbt och därför kunde budgetfrågan börja redan på tisdagen. Den kom igång lite försiktigt och politikerna kanske sparar på krutet till onsdagen. Då kan parkeringsavgift för anställda och fler platser på Ryhov platser komma upp till debatt. Men koalitionen håller fast vid sitt förslag.

De nio partiernas företrädare inledde diskussionen om vad regionen ska satsa på inför 2020 och ett par år framåt. De sa i stort sett samma sak som sagts i samband med att budgetförslagen har presenterats.

Det som har tillkommit sedan dess är två positiva ekonomiska besked. Dels att systemet för skatteutjämning kan ge regionen 240 miljonen extra från 2020 och att det ekonomiska resultatet från 2019 blir unikt stort med över 900 miljoner i överskott. Men det betyder inte, enligt koalitionen, att pengar kan ösas ut i verksamheten.

Enligt koalitionen ska det hanteras med ansvar och försiktighet med tanke på väntande lågkonjunktur.

Hållbarhet

– Vi står för hållbarhet idag, i morgon och i framtiden. Men vi gör också satsningar som förbättrar vården och satsar på medarbetarna med bland annat en rejäl lönesatsning, sa regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) bland annat.

Marcus Eskdahl (S) berörde investeringsbehovet som också är historiskt stort med över en miljard och där målet om egenfinansiering inte nås i år. Det är Moderaterna kritiska till och menar att man skjuter över skulder på framtida generationer. De tar inköp av tåg och bygge av tågdepå som exempel på det.

– När det gäller tågdepån vill vi göra den satsningen i ett särskilt bolag för att tydliggöra att investeringen görs. För även om vi har investeringar på över en miljard nu så har vi stora behov i framtiden.

M inledde hårt

Moderaterna, genom Malin Wengholm, valde en hård attityd i sitt anförande.

– Gängvåldet breder ut sig, skjutningar har blivit vardagsmat, på Värnamo sjukhus gömmer patienter vapen på toaletterna och personal vill inte bära namnbrickor. Antingen kan man gömma sig bakom att det här gäller inte oss eller så kan man säga att det här samhället vill vi inte ha.

Vad M skulle göra åt just detta sa inte Wengholm, men hon presenterade den region partiet vill ha, landets fjärde tillväxtregion som garant för välfärd.

– I vår region vill människor bo kvar, i vår region ska alla invånare i allmänhet och kvinnor och barn i synnerhet känna sig trygga.

Fler p-platser

Moderaterna vill undersöka möjligheten att ha förskola vid de tre sjukhusen och de vill korta köerna till barn - och ungdomspsykiatrin genom privata alternativ.

Moderaterna visade också en bild över en tänkt ny parkeringsplats vid Ryhov och de avvisar tanken på avgift för anställda. Det gör också Sverigedemokraterna som vill ha 250 nya platser där.

Temperaturen höjs

Miljöpartiet ingår i koalitionen och avslutade de inledande inläggen med en miljöreflektion. Sibylla Jämting visade också SMHI:s senaste uppgifter om temperaturhöjningar som kan göra delar av jorden obeboeliga.

– Vi är en del av världen. Vi är den första generationen som på allvar känner till hotet om klimatet och vi är den sista som kan se till att bromsa utvecklingen så att det finns en bra framtid för våra barn och barnbarn.

Slopar inte p-avgift

I morgon fortsätter diskussionerna och då tas också beslutet om budgeten. Där ingår beslut om parkeringsavgifter för anställda, något som de protesterat kraftigt emot med brev och namninsamling.

– Vi har inte planerat att ändra något med anledning av det. Under våren kommer vi med ett förslag om avgiftens nivå och tider för p-avgift, säger Mia Frisk.