När Ronald Gabrielsson, som är en av ledarna vid ungdomssektionen på Jönköpings sportfiskeklubb, är ute och fiskar är det Munksjön som gäller. Rocksjön går också an, men Munksjön är helt klart favoriten.

Det är lätt att komma intill och fiska runt hela Munksjön och det finns även gott om fisk, säger Ronald Gabrielsson.

Jajjemen, det kan man. Jag åt en abborremacka senast förra veckan och jag lever fortfarande. Nej, men det är faktiskt sant. Vartannat år skickas gäddor från Munksjön in för provtagning och svaret håller alltid de värden som finns.

Utanför Jönköping rekommenderar Ronald Gabrielsson att göra ett fiskebesök i Bunn, Ören, Tenhultasjön och Rogbergasjön. Är man ute efter ädelfisk ska man fiska i Ulvstorpasjön eller i Hökensås.

Då kostar det förstås lite mer. Men vill man ha regnbågsöring är Ulvstorp och Hökensås bra tips. Själv föredrar jag att fiska abborre.

I Jönköpings län krävs fiskekort i de allra flesta sjöar och åar, förutom i Vättern. På varje kommuns hemsida finns information om var du kan köpa fiskekort och vilka regler som gäller.

I Munksjön och Rocksjön är det helt gratis att skaffa fiskekort. Kortet kan hämtas på bland annat kommunen, Sportfiskecenter eller här på Jönköpings sportfiskeklubb.

Det nappar bättre när det regnar och blåser lite lätt, då blir ytan inte lika blank. Om man fiskar från en båt är det viktigt att se till att inte tappa något i vattnet. Ekot av fallet kan skrämma iväg fiskarna.