Konsultbyrån Consid, med huvudkontor i Jönköping, gick tidigare i höstas ut med nomineringar till deras årliga utmärkelse ”Årets digitala influencer” som avgörs den 25 november under den stora Considgalan. Men efter hård kritik väljer Consid nu att dra tillbaka en av nomineringarna.

Det handlar om Alexander Bard.

En av dem som kritiserade nomineringen av Alexander Bard är Amanda Oxell, som i bland annat skärmdumpat flera kontroversiella uttalanden som Alexander Bard gjort på Twitter under hashtaggen #metoo, till exempel har han skrivit: ”Guys, don't flirt with girls. Ever. And when they flirt with you, ignore. It should at least keep you safe - until they start lying.”

Hon skriver i sitt debattinlägg med: ”Consid har genom nomineringen av Alexander Bard till Årets Digitala Influencer visat att det i allra högsta grad är tillåtet att ha en sunkig kvinnosyn i dagens Sverige.”

Consids vd Peter Hellgren har dels på Resumé och dels i ett pressmeddelande gjort klart att Consids nominering av Alexander Bard dras tillbaka omedelbart.

Peter Hellgren förklarar varför de väljer att dra in nomineringen i ett pressmeddelande:

De uttalanden som Bard har gjort i samband med bland annat #metoo-kampanjen är ingenting som vi som bolag ställer oss bakom. Vi driver en mängd initiativ för att värna jämställdheten, bland annat vårt kvinnliga nätverk .

Vi ska vara ett jämlikt och jämställt företag där alla behandlas likvärdigt och respektfullt. Att många tolkat detta på motsatt vis i och med nomineringen av Bard är mycket olyckligt och jag vill än en gång å det tydligaste deklarera att vi på intet sätt ställer oss bakom någon form av förtryck, diskriminering eller trakasserier. Här vill vi vara extremt tydliga i vår ståndpunkt.

De övriga nominerade, Frida Boisen och Per Holknekt, kvarstår.

Förra året vanns utmärkelsen ”Årets digitala influencer” av Sofie Lindblom (dåvarande innovationschef på Spotify) utmärkelsen.