Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hård kritik mot konsulternas Spira-rapport – toppchef tas bort

 
Avskedad musiker på Spira
Visa alla artiklar

Rune Backlund (C) lyfter bort Kristina Athlei, regional utvecklingsdirektör, från kontakterna med musikerna. Hon ersätts av regiondirektör Agneta Jansmyr. – Vi måste komma ur det här, säger Rune Backlund. Samtidigt hårdnar kritiken mot konsulternas Spira-rapport.

Rune Backlund tog vid årsskiftet över som ordförande i ana-nämnden, den nämnd som har det politiska ansvaret för Spira. Han tog över ansvaret för en arbetsplats med stora problem och där företaget Organisationskonsulterna hittills har kostat Region Jönköping drygt 700 000 kronor. Ett arbete, som Kristina Athlei sagt tidigare, har varit värt kostnaden.

– Musikernas fackförbund Symf skrev till oss politiker och meddelade att de ville hoppa av arbetsmiljöarbetet. Musikerna anser inte att de har blivit sedda, varken av Spiras verksamhetschef Per–Ola Nilsson eller av Kristina Athlei. Och det är allvarligt. Därför har jag kopplat in Agneta Jansmyr. Hon och jag har haft ett möte tillsammans med musikerna för någonstans måste vi lösa upp vad konflikten består i. Nu måste vi komma ur det här och därför har musikerna kontakt med Agneta Jansmyr i fortsättningen , säger Rune Backlund.

Musikerna anser att de har blivit ensidigt utpekade i Organisationskonsulternas rapport, som den part som driver på konflikten.

Hur ser du på formuleringarna i rapporten?

– Rapporten borde ha varit mer förutsättningslös. Den har ett märkligt upplägg, man börjar inte en fristående oberoende granskning med en på förhand färdig hypotes, säger Rune Backlund.

Musikernas förtroende för verksamhetschef Per-Ola Nilsson verkar vara kört i botten. Går det att ha kvar honom?

– Det vågar jag inte ha någon uppfattning om. Nu måste vi i första hand lösa konflikterna, grunden är att vi ska tillbaka till en god arbetsmiljö, säger Rune Backlund.

Organisationskonsulternas rapport får också hård kritik av Gunnar Jönsson som är förbundsordförande i Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund. Han tycker att konflikten på Spira är helt unik.

– Avskedandet av en våra medlemmar i oktober förra året var inte startskottet på den dåliga relationen mellan Spiras ledning och oss. Hittills har Regionen fått betala 87 000 kronor i skadestånd för olika avtalsbrott. Nu målas vi ut som ”the bad guys” i konsulternas rapport. I den känns det som om beteendet från vår motpart är fredat från analys. Då lägger man inte alla korten på bordet, säger Gunnar Jönsson.

Partisk rapport

Han har skrivit en lång analys och kommentar av Organisationskonsulternas rapport och den har också sänts till de ansvariga politikerna i Regionen. Kommentarerna rör bara den del av rapporten som handlar om musikerna.

Gunnar Jönssson tycker att rapporten varit partisk i och med att det fanns en färdig hypotes.

Kristina Athlei har tidigare sagt att hypotesen formulerades av regionens hr-avdelning. Men en mejlväxling mellan konsulten Johan Grant och Spiras verksamhetschef Per-Ola Nilsson, som tidningen tagit del av, visar att mejlväxlingen utgjorde grunden för hypotesen.

Enligt Gunnar Jönsson är hypotesen som Johan Grant formulerar i princip identisk med det som senare kommer att stå i kontraktet. Utredaren har, enligt Gunnar Jönsson, tagit till sig verksamhetschef Per-Ola Nilssons version av orsaken till problemen på Spira och skapat sig en bild av en verksamheten innan han har besökt arbetsplatsen.

– Han har hittat syndabockarna, nämligen Sinfoniettans musiker i allmänhet och deras facklig företrädare i synnerhet, skriver Gunnar Jönsson i sin analys.

Enligt Gunnar Jönsson är utredningen om händelsen med den avskedade musikern på Spira otydlig, det är svårt att utläsa vem det är som påstår eller tycker något. ”Det går inte att utläsa om det är 50 personer som tycker det ena eller två personer som tycker det andra. De enda faktum som finns i ärendet var att arton personer var närvarande vid händelsen. Tre personer, verksamhetschef, konstnärlig chef och hr-konsulten, hade en diametralt annan upplevelse än de fjorton musikerna. Men det redovisas inte”, skriver Gunnar Jönsson.

Gunnar Jönsson anser inte att utredningen redovisar fakta utan att den bygger på utredarens antagande och lösryckta åsikter, mestadels om orkestern. ”Den straffar ut sig som ett verktyg för ett välbehövligt förändringsarbete”, skriver Gunnar Jönsson avslutningsvis.

Går konflikten på Spira att bryta?

– Vi har huvudförhandlingar i oktober om den avskedade musikern och mycket beror på hur politikerna väljer att agera. Pusslet faller på plats med AD:s dom. Men förtroendet är nerbrutet på alla nivåer och jag kan inte se något slut på det här, säger Gunnar Jönsson.