Ola Lundbergs förslag på ett nytt svensk seriesystem inom svensk hockey möttes snabbt av jubel. SHL-klubbarna pratade ihop sig och ställde sig snabbt bakom ensamutredarens förslag.

– Om alla klubbar kan ställa upp på det här så kan vi det också, det är ingen big deal. Det är bra med upp- och nedflyttningar i svensk hockey och den här modellen är snarlik den vi har idag. Vi tycker att det är ett bra förslag, sa HV71:s klubbchef Agne Bengtsson till JP-sporten den 7 februari.

På Svenska Ishockeyförbundets förbundsmöte den 15 juni ska ett nytt seriesystemförslag röstas igenom. Förslaget som förbundet har presenterat liknar det som Ola Lundberg la fram för sex månader sen.

Nu har förslaget fått stort motstånd.

I ett öppet brev riktar hockeyallsvenskan, hockeyettan och seriernas klubbar stor kritik mot SHL och förbundet. De uppmanar dessutom landets hockeydistrikt att rösta nej till det nya förslaget.

HC Dalen är en av klubbarna som står bakom det öppna brevet.

”Vår gemensamma uppfattning är att SIF och SHL tillsammans bestämmer vad som är bäst för svensk ishockey utan att lyssna på och ta hänsyn till distrikt samt klubbarna i hockeyallsvenskan och hockeyettan” står det i brevet.

Klubbarna menar även att SIF talar med tomma ord.

”SIF:s ledning talar med tomma ord om den demokratiska processen och att ishockeyrörelsen ska arbeta tillsammans för att vara starka men i denna fråga har man gett prov på att det bara är tomma ord”.

Några av klubbarnas viktiga synpunkter på det nya seriesystemförslaget är:

”Förslaget halverar antalet platser att spela om vilket försämrar möjligheterna att skapa en spännande grundserie med så många avgörande matcher som möjligt”.

”Att förslaget tar bort hockeyettans möjligheter att öka det kommersiella värdet och det totala intresset och därmed intäkterna till klubbarna”.

”Att förslaget innebär en halvering för hockeyettan med 46 lag som i kvalserien endast spelar om en plats upp till hockeyallsvenskan. Lika många som överliggande serier har med 14 lag”.

Bild 1 av 3

Relaterat till artikeln