Relaterat till artikeln

För en vecka sedan häktades den 16-årige pojken av Göta hovrätt efter att han blivit släppt i tingsrätten. Pojken är misstänkt för mord på EU-migranten Gica.

Nu har åklagaren Linda Schön ytterligare en vecka på sig att ta beslut om pojken fortsatt ska vara häktad. Högsta domstolen meddelade nyligen att de inte kommer att ta upp frågan.

– Mordutredningar tar lång tid. Men sen blir det naturligtvis en fråga om hur länge en misstänkt ska vara frihetsberövad. Jag gör avvägningar varje dag om han ska vara frihetsberövad eller inte, säger Linda Schön.

LÄS MER: 130 000 har samlats in till begravning

Att en misstänkt person sitter häktad gör att en brottsutredning hanteras extra skyndsamt. Att det nu rör sig om en så pass ung person så måste polis och åklagare jobba snabbare än vanligt.

– Ja, det blir en extra skyndsamhetsfaktor. Vi har extra införstärkning av barn- och ungdomsförhörsledare. När det gäller unga personer så behandlar vi dem ofta annorlunda än vuxna. Vi ser till så att de har så mycket rättigheter som möjligt, bland annat att de har en försvarsadvokat eller juridiskt ombud vid förhör, säger åklagaren.

Hur skiljer sig förhör med unga brottsmisstänkta?

– Det är väldigt viktigt att man arbetar med öppna frågor, är tydlig och säkerställer att ingen missförstår. Det är klart att det finns regler och utbildningar för barnförhörsledare för det är annorlunda, säger Linda Schön.

Kommer du begära att pojken ska omhäktas?

– I slutet av veckan vet jag om jag begär förlängning eller inte. Eftersom han häktades förra måndagen så är det här halva tiden så jag kan inte lämna besked. Men det är en prövning som jag gör efter varje dag efter de förhör som har hållts.