Det här vill Hela Människan vara med och förändra samtidigt som man ger människor långt från arbetsmarknaden möjlighet till sysselsättning.

Så i januari nästa år öppnar Hela Människan matbank/livsmedelsbutik med mat som butiker, livsmedelsproducenter och grossister har skänkt och som kommer att säljas mycket, mycket billigt.

När Jönköpings-Posten besöker lokalen på Birkagatan, alldeles bredvid Erikshjälpen, håller ett helt gäng it-tekniker från We Consulting på att måla väggarna. Hela Människans verksamhetsansvarige Gunnar Dahlqvist är tacksam för hjälpen som inte kostar en krona och på ett par timmar är allt klart.

Företagets vd Mats Rönnlund berättar att alla team på de tio orter företaget är etablerat genomför samhällsnyttigt arbete. Helene Isaksson på Jönköpingskontoret googlade runt, hittade Hela Människan, ringde och frågade om de behövde hjälp med något. Och det gjorde de ju!

Gunnar Dahlqvist berättar att man har Stadsmissionen i Stockholm som förebild där en liknande verksamhet har bedrivits i ett par år.

Att ta hand om livsmedel som annars ska slängas är ingen ny företeelse för hjälporganisationerna som ju delar ut matkassar, men nu kommer det att ske i en större skala.

Gunnar Dahlqvist säger att kyrkan måste ta ett större ansvar i att möta fler människor som är i behov av hjälp eftersom nöden blir allt större. Han bjuder också in alla andra som vill vara med och stötta; näringsliv, organisationer, föreningar med mera att höra av sig.

Detta är ju en grej för oss alla.

Projektet, som kallas Dela, kommer till en början att sysselsätta runt tio personer som förmedlas via arbetsförmedlingen eller försäkringskassan.

Kan vi sysselsätta tio som sedan slussas vidare ut på arbetsmarknaden är det jättebra samtidigt som vi tar hand om tonvis med livsmedel som annars skulle slängas.

Den tredje aspekten är förstås att ge alla de som har det verkligt svårt att få det att gå ihop, fattigpensionärer, asylsökande, tiggare med flera, möjlighet att handla mat till en billig peng.

Till en början blir det bara en lagerlokal dit olika hjälporganisationer kan komma och hämta livsmedel för att sedan fördela ut. Men efter sommaren är det tänkt att butiken ska öppna. Alla får handla där, men de verkligt behövande kan söka medlemskap. De prövas utifrån olika sociala och ekonomiska kriterier och godkänns de får de ett medlemskort och kan handla till 30 procent av det redan rabatterade priset.

Vilka grossister och butiker som kommer att leverera mat vill Gunnar Dahlqvist inte gå in på än, allt är inte klart, men han säger att de han varit i kontakt med tycker att projektet låter jättebra även om de har lite frågeställningar kring livsmedelshanteringen. "Kan vi bara säkerställa den är vi med", säger de.

Till en början kommer man att ta emot torrfoder samt grönt och frukt som ju är lättare att hantera än kyl- och frysvaror.

En vara kan vi redan avslöja. Där kommer att finnas gott om te. En teimportör var på väg att kassera tolv pallar te eftersom tio procent var felproducerat. Men istället får Dela nu ett par av de pallarna.