Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Helena Jonsson: När blir något ett samhällsintresse?

Vari ligger det största samhällsintresset och när är det rätt att låta den enskildes intresse stå tillbaka till förmån för de mångas? frågar sig Jönköpings läns landshövding Helena Jonsson.

”Nyttjandet av egendomen får regleras i lag om det är nödvändigt för allmänna samhällsintressen”. Så står det i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna, under rubriken ”Rätt till egendom”.

Detta är bara ett av många tillfällen då ordet samhällsintresse används av antingen EU eller av olika myndigheter, länsstyrelsen inräknat. Men vad är ett samhällsintresse egentligen? Och när blir något ”nödvändigt för allmänna samhällsintressen”? Det där är inte helt lätta frågor att svara på, då det allt som oftast handlar om avvägningar snarare en glasklara ja eller nej. Å ena sidan behöver vi ibland sätta laget framför jaget och tona ner egenintresset för att nå gemensamma framgångar. Å andra sidan måste vi vakta så att det inte blir majoritetens diktatur.

Den här typen av avvägningar är inte helt självklara, samtidigt som just avvägningar mellan olika intressen är en stor del av det som vi på länsstyrelsen har till uppgift att arbeta med. Ska vi till exempel riva ut dammar till gagn för sportfiskare och biologisk mångfald men till stor kostnad för den enskilda dammägaren som i vissa fall har kraftproduktion i sin damm? Att bygga hus på åkermark kan vara både attraktivt och kostnadseffektivt, men till skada både för den företagare som brukar marken och för vår möjlighet till självförsörjning.

Vari ligger det största samhällsintresset och när är det rätt att låta den enskildes intresse stå tillbaka till förmån för de mångas? Ja, när blir egentligen ett intresse för något så pass viktigt och intressant att de kan klassas som just ett samhällsintresse? Lägg därtill att parametrarna för den typen av bedömning ändras över tid.

När vi på länsstyrelsen fattar beslut där vi väger olika intressen mot varandra gör vi alltid vårt yttersta för att så många som möjligt ska känna en relevans och förståelse för vårt beslut. För det mesta lyckas vi ganska bra med den saken, men inte alltid, det är jag medveten om. Intresse står mot intresse och alla kan inte alltid bli vinnare, men förhoppningsvis ska heller ingen behöva bli förlorare. Därför är det också viktigt att kunna ge ersättning till de människor som gör uppoffringar eller åtgärder för det allmänna samhällsintresset.

Att jag brinner för frågor om stad och land är knappast en nyhet för dem som känner min bakgrund. För mig är det viktigt att hela landet lever, att både städer och landsbygd utvecklas – inte på bekostnad av varandra utan med hjälp av varandra. Det ligger i hela samhällets intresse!