Det var mycket roligt det här, jag hade väl aldrig förväntat mig att få det. Jag har faktiskt varit och hämtat priset å hembygdsföreningen vägnar tidigare och tänkte väl att det räckte, säger en överraskad pristagare.

Beskedet om utmärkelsen från kultur- och fritidsnämnden kom strax före lunch på torsdagen.

Läs mer:

Håkan är 66 år och bor i Norra Skog i Byarums socken. Gården ligger mitt i det smala område av odlingslandskap som sträcker sig från Skogshyltasjön norrut till Ekeryd. Det är utifrån denna punkt som kulturpristagaren är, och har varit, verksam.

Det är alltså inte en enstaka gärning som ligger till grund för priset på 10 000 kronor utan flera – under många år. Bland annat har han, enligt den motivering som har skrivits av kultur- och fritidsförvaltningen, varit mycket viktig för Byarums hembygdsförening. Eller vad sägs om ordförandeskapet 1976–2012 – han var alltså bara 25 år när han axlade ansvaret!

Sedan 1982 har han även ingått i redaktionskommittén för föreningens årsskrift, vilken är att betrakta som en lättläst historiebok.

Håkan Johanssons för tillfället stora projekt är att renovera industrimiljön vid Högafors, nordväst om Vaggeryd.

Jag har bland annat lagt om tak på några av byggnaderna och ska även röja bort växtlighet. Tanken är i ett första skede att kunna presentera miljön tillsammans med vagnsverkstaden i Kvarnaberg under kulturhelgen i april, berättar han.

Läs mer:

Se även: