Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Historisk affär för techbolaget – skapar nya arbetstillfällen i Jönköping

Målet var att skapa ordning och reda på byggarbetsplatser med hjälp av digitala lösningar. I dag är koncerngruppen Infobric störst i Sverige inom sin bransch och växer nu ytterligare genom sitt hittills största företagsköp.

IT- och elektronikföretaget Infobric började som en idé på en fikarast. Platsen var Science Park-huset i Jönköping och året var 2004.

16 år senare har det lilla startupbolaget just skrivit under sin hittills största affär och gått från fyra personer i Jönköping till en koncerngrupp med över 200 anställda i fyra länder.

De webbaserade mjukvarutjänsterna och IoT-produkterna, för bland annat behörighetsstyrning och närvaroregistrering på byggarbetsplatserna, har successivt tagit allt större marknadsdelar. I dag är Infobric den största aktören inom sitt område i Sverige med 13 000 samtliga byggarbetsplatser som använder deras system. Bland kunderna finns bland annat NCC, Peab och Skanska.

Så många anställda

Det bolag som Infobric just förvärvat är ett svenskt IT-bolag som heter TelliQ AB. De är marknadsledande inom digitala fordonssystem, har en omsättning på omkring 100 miljoner kronor och strax under 70 anställda.

Det är en strategiskt viktig affär eftersom TelliQs produkter och tjänster kompletterar Infobrics utbud. Tillsammans, menar Infobrics koncern-vd Dan Friberg, kan de skapa ett komplett digitalt ledningssystem på byggarbetsplatserna.

– Infobrics tjänster håller koll på vilka som är verksamma på arbetsplatsen – vilka företag de jobbar för, vilka uppdragsgivare de har och var de är behöriga, säger han.

– Med TelliQs produkter kan man också få koll på vilka maskiner och fordon som används och vem som är behörig att köra dem.

Fler jobb i Jönköping

Företagsköpet öppnar också för flera nyanställningar. Dan Friberg säger att bolaget har budgeterat för ytterligare 15 personer under 2020, men att det kan bli fler eftersom de vill fortsätta växa både organiskt och genom fler förvärv.

– Det finns mycket att göra för att förbättra produktiviteten och i säkerheten byggbranschen och jag tycker också att vi har kommit en bit på väg, men vi ser också oändligt mycket möjligheter framåt, säger han.

De har börjat att bli trångbodda inne på Science Park, säger Dan Friberg, men han ser ingen anledning att flytta då företaget trivs i den nuvarande miljön.

– Jag tycker att det är en sund kultur och inställning till företagande här i Jönköping. Det finns också en öppenhet mellan studenter och företagare och tillsammans med intresset för företagarfrågor känns det som en väldigt bra kultur.