Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högkvarter för kommunalt sopsamarbete invigt

Vid årsskiftet inleddes GGVV-kommunernas samarbete runt sopor. Nu har verksamheten kommit igång på allvar och i veckan invigdes lokalerna i Skillingaryd.

Platsen är SÅM - Samverkan Återvinning och Miljö - den interkommunala organisationen som har inrättat sitt säte vid Centralplan i Skillingaryd. Representanter från kommunerna Vaggeryd, Värnamo, Gislaved och Gnosjö är på plats för att säga några väl valda ord, klippa band och mingla med andra besökare.

Klippning av ett blågult band brukar, och används fortfarande, vid invigningar. Men allt oftare, som vid invigningen av nya familjecentralen i Vaggeryd, knyts det istället band.

Läs mer: Nya familjecentralen i Vaggeryd är invigd

– Här handlar det om fyra band - en färg för varje kommun, och de knyts samman i en SÅM-orange rosett, berättar informationsansvariga Theres Vassnes.

Läs mer: De är startstyrka för nya avfallsförbundet

Vid invigningen visades de nya sopkärl som kommer att införas i takt med att de medverkande kommunernas nuvarande avtal löper ut. För Vaggeryds del är detta skifte till tunnor med flera fack någonting som kommer att inträffa bortåt 2020. Politikerna har tagit ett inriktningsbeslut på att Vaggeryds kommun ska ansluta sig till FNI, som de andra kommunerna.

Utöver invigningen kommer inte SÅM att göra så stort väsen av sig gentemot kommunens invånare. En förändring är att det kommer att stå ett nytt namn på räkningen för sophämtningen. Och vill man klaga på densamma är det till Theres eller någon av hennes nio kollegor vid Centralplan man ringer.

Vad kommer ni att jobba med mer?

– Nu arbetar vi mycket med att sätta rutiner, roller och ansvarsområden i organisationen. Vi är också i full färd med införandet av vårt nya verksamhetssystem, samt förberedelser för det nya avfallssystemet, berättar Theres Vassnes.

Av de totalt 25 anställda på SÅM är åtta nya, de har alltså inte jobbat inom någon av de medverkande kommunerna tidigare. Siffrorna innefattar de 15 personer som jobbar på respektive kommuns återvinningscentral.

Läs mer: Dags för återbruk på återvinningscentralen

Totalt har SÅM ett upptagningsområde som omfattar 87 000 invånare fördelade på 37 300 hushåll.