Kajsa Kettil växte upp i Storvreta som ligger strax utanför Uppsala. Men hennes mormor föddes i Jönköping och växte upp i Eksjö. Namnet Stålhammar är ett släktnamn med rötter på flera platser i Småland, det har hon kollat upp sedan tidigare.

Och nu håller hon på och läser in sig på Jönköping och hela länet för att förstå det samhälle som hon ska verka i och ha åsikter om.

Jag är van vid att skapa kontakt och vill helst träffa människor i deras egen miljö. Jag hoppas att man ska kunna säga om mig att jag rör mig i det samhälle som jag skriver om.

Som ledarredaktör får och ska hon tycka till om lokala händelser och skeenden och får makt och utrymme att påverka, kritisera och inspirera. Den egna politiska uppfattningen beskriver hon som liberal borgerlig. Det matchar tidningens politiska inriktning som är oberoende borgerlig.

Jag ser fram emot att ta mig an uppdraget, det är den sortens jobb jag har velat ha ända sedan jag började som journalist, berättar hon.

Drömmen bekräftades hösten 2015 när hon fick chansen att vikariera som ledarskribent på Borås Tidning. Varje dag kändes glädjepirret på väg till jobbet och när vikariatet gick ut kändes det frustrerande. Det sa hon till sin chef så att han skulle veta.

Kajsa blev näringslivsreporter igen, det näst bästa jobbet, och rutinen gjorde att det fungerade att skriva objektiva artiklar.

Men den där särskilda kreativiteten som finns inuti, och som får utlopp i mer fritt skrivande, gav sig till känna. Ord kom upp i hjärnan och bildade meningar som växte till textstycken. När hon berättade om det för sin man sa han att "du förstår väl att du har börjat skriva en bok".

Nu finns den - "Lilla råtta" av Kajsa Kettil. Det är en samtidsroman som delvis bygger på sådant som Kajsa själv har känt och upplevt, men där också kommentarer och berättelser från tjejmiddagar har sått frön.

I boken kämpar Sofia för att hålla skenet uppe av ett framgångsrikt yrkesliv och det perfekta familjelivet. Men i själva verket håller hon på att gå sönder av stress. Kajsa tycker att kvinnors stress är en viktig samhällsfråga.

Jämställdhet är känsligt och har blivit tabu att tala om. Vi håller på och låtsas att vi lever jämställt när det inte stämmer med verkligheten.

Och kvinnor hjälper till att hålla lögnen levande, inte minst genom det som vi visar i olika sociala medier.

Man vill kunna säga att man lever i ett jämställt förhållande eftersom det är modernt och fint. Man berömmer sin partner för att vara duktig som hämtar och lämnar barn och dammsuger. Även om det inte stämmer, för ingen vill säga att man håller på att stressa ihjäl sig. Det vore som att erkänna att man inte räcker till.

Boken har hon tillägnat sina tre döttrar med förhoppningen att den är totalt otidsenlig när de är vuxna.

Kajsa och maken Johan har tre barn och båda gör karriär. Johan vd och delägare i ett företag i betongbranschen i Tranemo och Kajsas jobb är kvalificerat, ansvarsfullt och synligt. Hur klarar ni att leva jämställt?

Det gör vi nog inte fullt ut, jag känner inget par som lyckas med det. Men vi är medvetna om det hemma och pratar om det. Grunden i ett förhållande är väl att två människor som älskar varandra och vill varandra väl också fördelar ansvar och uppgifter så att livet fungerar för båda.

Annars är risken stor att kvinnan, som ofta är familjens projektledare, till slut kraschar. Enligt Kajsa Kettil är det typiskt att det händer när kvinnan är tillbaka på jobbet efter barn nummer två.

Vad tänker du att det här säger om samhället?

Det är ju en ökad stress inom arbetslivet. Men alla har ett eget ansvar för att se till att vi lever ett liv som vi orkar med och mår väl av.

Arbetsgivaren har ansvar för att det finns rimliga villkor och för att löner är jämställda, men det går inte att bara att skylla på jobbet om man mår dåligt. Det är mycket mer komplext än så och i samhället har vi alla både rättigheter och skyldigheter.

Här blir Kajsa Kettils liberala inställning tydlig. Eget ansvar - det går inte att alltid skylla på någon annan för det som händer i ens eget liv eller med samhällets utveckling.

Någon annan - det är ju du och jag. Givetvis ska det finnas stöd och hjälp till dem som behöver det. Men ibland är det för mycket fokus på rättigheter och våra skyldigheter tenderar ibland att glömmas bort.

Vad vill du ta upp och stimulera till för läsarna?

Jag följer ju tidningens politiska profil och vill stimulera till liberala, borgerliga värderingar. Min egen uppfattning är också att en sådan politik ger ett bättre samhälle för alla

Kajsa Kettil planerar att följa nyhetsflödet och vill vara snabb med åsiktsmaterial på webben. Frågor om näringslivets villkor och småföretagandets förutsättningar och betydelse för samhällets utveckling har en given plats och en aktiv och bred diskussion också på insändarsidan ser hon som viktig för det offentliga samtalet.

Med tanke på att det är valår står politiken i särskilt fokus.

En tidnings uppdrag är att bära demokratin och jag kommer att samla intryck från andra politiska hållningar också. Till exempel ska jag de närmaste två veckorna vara med på Centerns kommundagar och på Vänsterpartiets kongress.

Ett uppdrag fyllt av möjligheter väntar och Kajsa känner det där pirret i magen igen. Nu inte bara av glädje utan också för att hon förstår förväntningarna och vill leva upp till ansvaret.

Men mest är hon förväntansfull när hon berättar om dagen när en bekant tipsade om annonsen i Hall Media. Jönköpingsposten sökte henne, just henne. Nja, så var det inte riktigt förstås, men chansen gick ju bara inte att motstå.

Den första jag tänkte på att jag läst om Jönköping var att man ringde i kyrkklockor för att varna för nazism. Och att asylsökande fick bo i en bilhall. Det visade två saker; att där finns kurage och engagemang och att det är en expansiv stad eftersom det saknas bostäder.

Intervjuer med ägare och tidningens ledning bar hela vägen. Förtroendet fanns och utrymmet att profilera sig som ledarskribent har getts. Att det dröjde några år längre än hon tänkt ser hon nu som bra.

Jag har fått ännu mer erfarenhet och har mognat som människa så så sett var det nog bra.

Familjen bor kvar i Ulricehamn och Kajsa har en övernattningslägenhet i Jönköping. Men på sikt är det meningen att familjen flyttar hit.

Den 12 februari är Kajsa Kettil på plats och samma dag planerar hon att publicera sin första ledarkrönika.

Vet du redan nu vad den ska handla om?

 Jag har lite idéer om att skriva om min bakgrund och vad jag vill göra. Men eftersom jag precis innan har varit Vänsterpartiets kongress så kan det bli två texter.

Kajsa Kettil ersätter Dan Sylvebo som slutade som politisk redaktör ungefär ett halvår sedan.