– Pengarna ska gå till mitt nästa skrivprojekt, säger Pooneh Rohi, när hon får besked om att hon utsetts till pristagare.

Smålits Migrantpris ska gå till en författare som ”i Vilhelm Mobergs anda” skildrar de individuella människoöden som ligger bakom vår tids stora migrantrörelser.

Pristagaren har utsetts av en jury bestående av författarna Theodor Kallifatides, Hanna Hallgren och Azar Mahloujian, samt av litteraturkritiker Björn Kohlström och Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

– Ett kulturliv utan medel eller viljan att uppmuntra unga författare och konstnärer är inte mycket att ha. Jag är glad för det nyinstiftade priset, glad för den första pristagaren och jag väntar mig mycket av henne, skriver jurymedlemmen Theodor Kallifatides i en kommentar.

Pooneh Rohi berättar att hon har läst Vilhelms Mobergs utvandrarserie och att hon fastnade för hans beskrivning av främlingsskapet.

– Böckerna är fantastiska, så klart. Han beskriver människor som kommer till ett nytt land och som vet att de inte kan åka hem igen. Det är en verklighet för många även idag.

Priset delas ut under Smålit i Jönköping den 9 februari, då Pooneh Rohi bland annat samtalar med Jens Liljestrand, författare till den uppmärksammade Vilhelm Moberg-biografin "Mannen i skogen".

Pooneh Rohi deltar också på Smålits författarscener i Värnamo, Nässjö och Tranås. I samband med festivalen släpps hennes nyskrivna novell "Kräftfångst" på Novellix förlag.

Relaterat till artikeln