LÄS MER: Han vill att de lämnar sina uppdrag

I mitten av augusti lämnar Carin Berggren sin kommunalrådspost och i god tid innan dess bör partiet ha fått fram en ersättare för henne. Ersättaren ska sitta fram till i januari 2019.

Det nya kommunalrådet blir ansvarigt för det tekniska området och hen måste sitta i kommunstyrelsen för att kunna bli vald till kommunalråd. Rent praktiskt blir det svårt för ett kommunalråd att klara sina arbetsuppgifter om hen inte sitter i kommunstyrelsen.

Men varken Carin Berggren, Ola Helt eller AnneMarie Grennhag

Det var vårt besked idag till Peter Jutterström som är gruppledare. Vi har också meddelat att vi vill Jönköpings bästa och att vi har de värderingar vi har haft hela tiden. Vårt mål är inte att fälla alliansen men vi kan inte lova att rösta med dem i varje fråga, säger Carin Berggren.

För henne var det händelsen när Ola Helt skulle röstas ut ur partiet i måndags som blev avgörande.

Jag lämnade mötet i måndags innan omröstningen skulle ske eftersom jag inte tycker att vi ska hålla på med sådant. Då var det helt klart för de andra i partiet att om Ola Helt blir utröstad blir det konsekvenser. Det gör att jag inte känner att jag behöver vara lojal med alliansen, berättar Carin Berggren.

Varför vill du och de andra avhopparna medvetet blockera platser som gör det svårt att få ordning på politiken?

De fjorton som röstade för att Ola Helt skulle uteslutas ur partiet var medvetna om vilka konsekvenser det kunde bli. Vår länsförbundsordförande Gottlieb Granberg har haft långa resonemang om att en omröstning och eventuell uteslutning inte var den bästa vägen. Vår riksorganisation har velat att partiet skulle jobba med bland annat tillitsfrågor först. Men så blev det inte. När Anders Jörgensson meddelade att han skulle avgå och gruppen applåderade det så var det svårt att känna tillit, säger Carin Berggren.

Finns det något som skulle få dig att lämna dina uppdrag?

Jag vet inte. Det funkar inte med utpressning i alla fall, säger Carin Berggren.

LÄS MER: Statsvetare: Det är alla politikers mardröm