Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj pågår varje år i oktober månad. Sedan starten 2003 har på så sätt 515 miljoner kronor samlats in till kampen mot bröstcancer. I år designas rosa bandet för tionde gången och det firar Cancerfonden med en utställning i Stockholm.

Till utställningen har man låtit unga konstnärer och designers tolka de rosa band som gjorts genom tiderna. Ida Linde som går tredje och sista året på Textilhögskolan i Borås var en av de som valdes ut tillsammans med klasskompisen Edith Carlefalk.

 Min mormor hade cancer när jag var liten och dog av det, det var visserligen inte bröstcancer men alla känner alltid någon som förlorat någon nära i cancer så det här kändes som en självklar grej att stötta, säger Ida Linde.

De utvalda konstnärerna har fått välja vilket av de tio banden de ville tolka. Designduon fastnade för modehuset Dagmars rosa band från 2012 och konstverket de skapat kallar de "Tufta med tuttar".

Dagmar hade ett enkelt grafiskt men fint mönster som vi tyckte om, vi gillar också deras värderingar kring textila traditioner. Tuftning är det som används när man gör tillexempel ryamattor men man knyper dem inte för hand nu för tiden. Vi har en handtuft som i princip skjuter ur sig garn, säger Ida Linde och fortsätter:

Vi har kombinerat tuftningen med plexiglas, vi ville visa våra tankar för hur man kan jobba med gammalt och nytt.

De unga konstnärernas verk kommer att ställas ut jämte det rosa band som de tolkat.

Det känns jättekul, spännande att se vilka som kommer och träffa de från Dagmar. Det är alltid kul att höra vad folk tycker och få respons, säger Ida Linde.

Samma dag som utställningen kring rosa bandet drar igång börjar en annan utställning i Stockholm som handlar om hur man kan göra produkter av materialspill - där ställer även Ida Linde ut. Hon är också barnboksillustratör via ett eget företag och har för näravande praktik för Gina Tricot. Snart väntar arbetslivet efter åren på högskolan.

Det känns spännande och läskigt att bli färdig och skickas ut i verkligen, men jag är sugen på att börja jobba, säger Ida Linde.