JP berättade tidigare berättat om på en fabriksliknande lokal i Undenäs utanför Karlsborg, där polisen under flera år spanat på de sex männen bakom den omfattande cannabisodlingen. Bland finns en restaurangägare i Jönköping och hans bror, båda är i 30-årsåldern. Mellan 2012 och 2015 sålde de knark centralt på olika platser i Jönköping, för sammanlagt över en halv miljon kronor. Vid ett tillfälle ska en av dem enligt åtalet ha sålt tre kilo cannabis för närmare 200 000 kronor till två okända personer från Stockholm. Vid ett annat tillfälle, hösten 2015, sålde han 500 gram till en Jönköpingsbo utanför Lager 157 på Solåsen. Ytterligare en Jönköpingsbo har enligt åtalet köpt ett kilo cannabis i centrala Jönköping för drygt 65 000 kronor.

De åtalade bröderna från Jönköping och övriga männen drog igång verksamheten 2007, då en av bröderna köpte fastigheten och byggde om den till en industriliknande lokal. Där har man med hjälp av odlingsrum och tält under flera år tillverkat och sålt hundratals kilo narkotika. Vid tillslaget den 2 november förra året, hittade polisen 515 cannabisplantor i fastigheten, enligt åtalet.

Tillslaget kunde göras efter flera månaders spaning mot lokalerna och de misstänkta, delvis genom hemlig kameraövervakning och telefonavlyssning. Redan i maj förra året inledde polisen spaningsarbetet, och det var polisen i Jönköping som först fick höra talas om anläggningen innan de kontaktade kollegorna i Skaraborg. Sedan gjordes en gemensam insats för att fånga in knarkligan.

När polisen i samband med tillslaget genomförde en husrannsakan hos en av bröderna, hittades även där en mängd narkotika. Då tog man även en dator i beslag, som innehöll besök på internetsajter om hur man framställer cannabis och var man kan köpa fröer till plantorna. Hos den andre brodern fann polisen bland annat en plastsäck med växtdelar i bostaden. Han har också erkänt flera större försäljningar av cannabis under 2014-2015, både i centrala Jönköping och i Stockholm.

Under hösten 2015 gjorde polisen i Jönköping flera iakttagelser av den ene av bröderna i en bil som kopplats samman med spaningarna, bland annat vid Coop på Kristinedalsvägen och Willys på A6.

De övriga åtalade är hemmahörande på Höglandet. Rättegången inleds den 31 mars i Skaraborgs tingsrätt.