Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hur ska medborgaren veta och välja?

I torsdagens riksdagsarbete röstade alla de andra partierna emot ett SD-förslag om direktstöd till krisande företag och ett SD-förslag som skulle minska smittspridningen och förbättra arbetsmiljön i förskolan.

Utskottsinitiativet om direktstöd gjorde vi mot bakgrund av att många företag har så kraftiga intäktsbortfall att de har svårt att bli hjälpta av befintliga lån, skatteanstånd och reducering av hyreskostnader. Dessutom, om man sparar på krutet nu riskerar alternativkostnaden för samhällsekonomin att bli mycket större längre fram, eftersom företag går i konkurs och inte kan delta i återhämtningen efter corona. Man ska också veta att krispaketen är större i flera jämförbara stater än i Sverige, trots vår låga statsskuld. Vi föreslog ett system där ersättningen skulle avgöras av hur stort intäktsbortfall man fått till följd av pandemin, så som man har gjort i exempelvis Danmark, Norge, Storbritannien och USA. Och det är bråttom!

I Utbildningsutskottet lade vi förslag på att så länge coronapandemin pågår dra in lagstödet för att barn till arbetssökande och föräldralediga ska ha rätt att vistas i förskolan minst 15 timmar per vecka. Vissa förskolor som drabbats av personalbrist har blivit tvungna att bryta mot lagen när deras vädjanden till föräldrar inte hörsammats. Förslaget skulle innebära ett minskat tryck på barnomsorgen och en minskad risk för smittspridning. Undantag gäller som vanligt för exempelvis barn med speciella behov.

I media sägs det att SD är tyst och att vi ställer upp på regeringens strategier, bland annat i Aftonbladet och i fPlus. Det är en myt. SD har flera gånger gått ut med kritik och lagt förslag som gäller ökat stöd till företag i kris, lättnader för privatpersoner, förbättrad arbetsmiljö och minskad smittspridning.

1. Media verkar använda media som sin främsta källa för omvärldsbevakning av politiken. 2. Många medieaktörer är fortfarande ointresserade av att ta reda på vilken politik SD driver och motvilliga till att skriva något positivt om SD.

På så sätt skapas den nya myten om Sverigedemokraterna.

Slutligen har det i vissa media målats upp en höger – vänsterkonflikt för att förklara det som sker nu. Kanske är det så. De borgerliga partierna och SD har drivit på regeringen att rädda företag. Samma partier vill ha direktstöd till företag kris, även om det tydligen inte duger när SD lägger fram förslaget. V och SD har drivit på regeringen att göra a-kassan tillgänglig för fler och ser behov av att förbättra arbetsmiljön. Men varför göra det ena eller det andra? Nej vi ska göra både och, för att det gynnar Sverige och svenskarna! En röst på SD är alltså en röst för både och, samt dessutom för minskad smittspridning.

Staffan Eklöf, riksdagsledamot (SD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel