Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

HV-fostrade backen stekhet i KHL – upp i svenskarnas poängtopp

Förre HV-backen Adam Almquist visar fin form i KHL. Nu är han den poängstarkaste svenske backen i ligan, något som HockeyNews.se har rapporterat om.

Adam Almquist, född i februari 1991, har två SM-guld med moderklubben HV71 och spel i NHL och Tre Kronor på sin meritlista.

Efter SM-guldet 2017 gick flyttlasset till Frölunda, sedan vidare till schweiziska Bern och sedan starten av den nuvarande säsongen spelar Adam Almquist i det ryska KHL-laget Admiral Vladivostok. Ett lag där också den förre HV-spelaren Markus Ljungh numera huserar.

Almquist har hittills gjort en bra säsong för Admiral Vladivostok och blev nyligen uttagen till KHL:s All Star-match, som spelas till helgen.

På 45 grundseriematcher har den spelskicklige backen producerat 25 poäng, fördelat på åtta mål och 17 assist. Två av målen kom i söndagens omgång då Admiral vann med 5–1 mot Ak Bars Kazan. Tack vare de två målen seglade Almquist upp i topp i de svenska backarnas poängliga i den ryska topphockeyn, där 13 blågula backar för tillfället huserar. Markus Ljungh fanns för övrigt med i förarbetet till båda målen.

Totalt sett ligger Almquist i skrivande stund på nionde plats över KHL:s poängstarkaste backar. Toppar den poängligan gör den förre HV-backen Mikko Lehtonen, som numera spelar för Jokerit och som har gjort 35 poäng på 45 matcher. Tvåa är också det en före detta HV-back, Dynamo Moskvas Juuso Hietanen som har gjort 31 poäng på 48 matcher.