Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I årets rekordvärme - kraftig ökning av vårdärenden

 
I torkans spår
Visa alla artiklar

Årets extremvärme har inte bara lett till omfattande skogsbränder, även antalet vårdärenden har ökat kraftigt i det torra vädret. Specifikt är det djur och insektsbett som nästan har fördubblats sedan förra sommaren.

Extremvärmen fortsätter att hålla i sig. Förutom omfattande skogsbränder har även vårdärenden på grund av djur- och insektsbett ökat kraftigt i det torra vädret, uppger SOS alarm i ett pressmeddelande.

Bland annat har vårdärenden i kategorin Hypertermi fyrdubblats jämfört med år 2017. Nödsamtal till 112 gällande djur- och insektsbett, främst getingar och huggormar, har nästan dubblerats till antalet.

Larm om utomhusbränder har i år, inte helt oväntat, ökat från 2255 till 5240 stycken och befarade drunkningstillbud och båtolyckor har även de ökat jämfört med 2017.

– En sådan här sommar är det särskilt viktigt att tänka förebyggande, som att dricka mycket vatten, använda flytväst på sjön, hålla uppsikt över badande barn eller skydda sig mot insekter och ormar, säger Kenny Lorentzon i pressmeddelandet.

Samtliga siffror rör perioden 1 juni - 25 juli.