Hemlöse Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu hittades på morgonen den 8 augusti död i Smedbyparken i Huskvarna. De båda pojkarna, nu 15 och 17 år gamla, som misstänks för mordet på Gica friades från åtalspunkterna mord och synnerligen grov misshandel/grovt vållande till annans död av Jönköpings tingsrätt. 17-åringen dömdes däremot för grov misshandel och ofredande av ”Gica”. Hans straff bestämdes till fem månaders sluten ungdomsvård.

Pojkarna som misstänks för mordet på ”Gica” friades från mordmisstanken i Jönköpings tingsrätt. Åklagarsidan tycker att nya förhör i målet tillförde en del under rättegången i hovrätten.

Foto Elin Elderud

15-åringen friades helt

15-åringen, som var 14 år vid tiden för händelserna i Smedbyparken i Huskvarna, friades helt av tingsrätten. Eftersom han var minderårig genomfördes en rättegång med en så kallad bevistalan mot honom för att pröva hans skuld, men utan att han kunde dömas till något straff.

”En stor lucka i utredningen”

Pojkarnas advokater var nöjda med domen och menade att en stor lucka i åklagarens utredning var att man inte kunnat fastställa dödstidpunkten för ”Gica”.

Kammaråklagare Linda Schön håller inte med tingsrättens om att någon annan än de båda pojkarna kan ha dödat ”Gica”. Hon överklagade domen i sin helhet till Göta hovrätt och sa att hon hade förtydligande bevisning i målet efter bland annat tips från allmänheten och media. En överläkare och en före detta kriminaltekniker reagerade på domen. Deras uppgifter fick Linda Schön att begära en ny, kompletterande rapport av rättsläkaren. Därefter har han ändrat tiden för hur lång tid det tog innan ”Gica” förblödde.

”En självklarhet att överklaga”

Målsägandebiträdet Stefan Risö såg det som en självklarhet att överklaga tingsrättens dom. De båda misstänkta pojkarna valde att inte överklaga domen. ”Gica”-målet inleddes i hovrätten den 7 mars och åklagaren Klas Lorefors menar att de nya förhören tillförde en del.

Göta hovrätt meddelar domen i samband med en presskonferens klockan 13.00 på fredagen. JP kommer att finnas på plats.

Relaterat till artikeln