Helgen lär därför tillbringas i Bryssel där Storbritanniens framtida relation till EU står högst på dagordningen.

Mats Persson kallas i brittisk politikpress för den "två meter långe röd-hårige vikingen" som har utformat David Camerons linje i den kommande EU-omröstningen enligt en artikel i tidningen Fokus.

Mats Persson föddes 1978 och var en lovande basketspelare i Bankeryd. Han spelade även fotboll i BSK innan han flyttade till USA för att studera. Efter det blev det studier på London School of Economics innan han 2007 hamnade på den då mycket EU-kritiska brittiska tankesmedjan Open Europe.

Han började som researcher och slutade som chef för tankesmedjan och var därmed en av Europas politiskt mest inflytelserika svenskar.

Under Mats Perssons tid förändrades Open Europe till en respekterad tankesmedja med i grunden en positiv inställning till EU-medlemskap, men med en stark reformagenda för ett modernare och mer demokratiskt EU.

För knappt ett år sedan var det dags för Mats Persson att dra vidare - till nr 10 Downing Street - för att bli David Camerons EU-strateg.

I helgen pågår intensiva förhandlingar i Bryssel om Storbritanniens framtida relation till EU. När eller om en överenskommelse blir klar väntas Cameron slå fast datum för folkomröstningen om fortsatt medlemskap i EU.