Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I Europa dör fler kvinnor av våld i nära relationer än av terrorbrott

Internationella kvinnodagen bör inte firas likt mors dag där en uppmärksammar sin kärlek till kvinnan, utan istället uppmärksamma kvinnors kamp för lika rättigheter och visa på den ojämställdhet som råder i samhället. Viviane Reding sa “Så länge vi behöver fira kvinnodagen, betyder det att vi inte har lika rättigheter. Målet är jämställdhet, så att vi inte längre behöver en sådan här dag.”. Sverige sägs vara ett jämställt land men titta bara på eftereffekterna av #metoo och #rättslösa och se hur lite det egentligen stämmer. Kvinnor, icke-män och icke-binära har inte rätten att berätta om vad de har blivit utsatta för utan att riskera förtal och höga böter. De blir slagna, hotade och mördade av sina partners/ex-partners trots skyddade identiteter, larm till polis och insatser från frivilliga organisationer, kommuner, statliga väsen och regering.

Det har konstaterats att i Europa så dör fler kvinnor av våld i nära relationer än av terrorbrott och i Sverige mördades 22 kvinnor av sin manliga partner 2018. Enligt BRÅ anmäldes det 51 st sexuallbrott om dagen mellan 2009–2018 och 22 500 sexualbrott totalt under 2018. Sexuella övergrepp och trakasserier är vardag för många kvinnor och transpersoner och var femte kvinna stannar ibland hemma av rädsla att bli överfallen eller hotad (SCB, 2017).

Så i år säg inte “grattis kvinna” utan se dig omkring din familj, vänner, alla kvinnor i din omgivning och fundera över hur världen ser ut för dem, och hur de blir behandlade. Försök att vara en bra allierad genom att lyssna på deras berättelser, att säga emot när du hör något sexistiskt, rasistiskt, transfobiskt och markera att det inte är ok. Att inte göra eller säga något är att ge ett tyst medgivande.

Zuni Aurora

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel