Allt började på gården Lyckorna i Gettrabo, som är beläget i Vaggeryds kommuns norra ände, mellan Bondstorp och Månsarp. Där växte Edit och Emil Karlssons barn upp; Karl-Emil, Ivan, Josef, Gustav, Ingeborg och Elisabeth. Av dessa är bara Ingeborg, 97 år, i livet. Hon bor i dag på Sörgården i Skillingaryd, vilket var anledningen till att årets träff hölls i just Skillingaryd. Det var nämligen hennes gren av släktträdet som hade ansvaret för årets arrangemang.

Den här bilden ur boken ”Bondstorps socken – en resa i tiden” visar livet på Lyckorna 1946. Ivan, son på gården, grannen Tage Lundahl och dottern Elisabeth hjälper pappa Emil Karlsson att bereda lin.

Indelt soldat i släkten

Själva släktkalaset ägde rum på sommarhemmet Fridhäll, med en utflykt till Miliseum som extra krydda.

– Den speciella anledningen till detta var att Edits pappa var indelt soldat på roten 69 i Skog, Norra Byarums socken. Miliseums Kaj Nordkvist guidade och berättade mer för oss om indelningsverket och om hur indelta soldater hade det, berättar Gunnel.

Det här handlar alltså om sex syskon och deras barn och barnbarn. I och med att flertalet av syskonen är borta blir de närmaste kopplingarna på träffarna mellan kusinerna. Två av syskonen, Karl-Emil och Josef, tog mammans flicknamn, Nordén, och var verksamma i Taberg, som snickare respektive elektriker med egen firma. Gustav tog namnet Geterud och tjänstgjorde som skolkantor i Öggestorp och som lokalreporter för Jönköpings-Posten. Elisabeth var distriktssköterska i Bankeryd och Ingeborg gifte sig och blev bondmora i Uddebo. Ivan skötte gården, där även ”finnpojken” Pertti Varis bodde, och som också är med på träffarna.

Gården ”Lyckorna" i Gettrabo 2010. I dag har byggnaden återfått ursprungsutseendet med träpanel.

Två bröder köpte gården

Ivan hade inga barn och gården i Gettrabo ägs i dag av Josefs söner, Hans-Olof och Lars-Evert. De har renoverat och bland annat återställt tegelfasaden till trä.

Varje träff ser olika ut, men man brukar försöka hitta något som kan intressera alla. Den traditionella tipspromenaden fick dock hoppas över i år.

– Maten är knytkalas, men det är alltså värdfamiljen som ordnar med lokal och annat. På dessertbordet är det ostkakan som är huvudnumret och förr var det alltid Ingeborg som bakade med egen mjölk och egna ägg med hemkokt sylt, men numera levereras den av en mycket kompetent ersättare – vi är kräsna!, berättar Gunnel Pålsson.

Ingeborg Svensson är ensam kvar av den ursprungliga syskonskaran. Runt omkring sig har hon syskonbarnen Hans-Olof Nordén, Lars-Evert Nordén, Bengt Svensson, Ragnhild Skirman, född Nordén, Siv Svensson, Asta Andersson, född Svensson, Anna-Lena Östberg, född Nordén, Kjell Geterud, Gunnel Pålsson, född Geterud, Åke Geterud och Pertti Varis.

Foto Privat