Läs mer:

Den 1 maj 2014 anordnade nazistiska Svenskarnas Parti en stor demonstration i Jönköping. Men det var inte nazisternas marsch som gav störst eko i efterhand- det var kyrkklockorna.

För första gången sedan 1939 ringde Jönköpings kyrkklockor för att varna för fara.

Vi behövde sätta ner foten och vara tydliga med vad vi tror och vart vi står, varje människas värde och värdighet, att alla ska mötas av en utsträckt hand och inte av en knytnäve när man kommer till vårt land. Det är också en kränkning mot hela Kristi kropp, sa Fredrik Hollertz, präst och ordförande i Jönköpings kristna råd, till när han berättade varför de ringde i klockorna.

Kyrkklockorna blev en symbol och Jönköpings gator fylldes av människor som blockerade nazisternas framfart och manifesterade mot rasism.

Klockringningen fick stor uppmärksamhet såväl nationellt som internationellt, med artiklar i bland annat Al Jazeera.

Läs mer: Så hyllas Jönköping för sin kamp mot nazismen

När nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerade i Borlänge 1 maj 2016 ringde också kyrkklockorna.

Det känns speciellt att klockringning har blivit ett signum för den här saken, att man står upp för alla människors lika värde, sa Fredrik Hollertz.

Men när Nordiska Motståndsrörelsen anordnar, vad de själva beskriver som, sin största demonstration någonsin i Göteborg på lördag kommer kyrkklockorna att vara tysta.

Vi ska vara restriktiva med att ringa i kyrkklockorna. De används för att kalla till gudstjänst, bön och i händelse av krig, säger Karin Burstrand, domprost i Göteborgs domkyrkoförsamling.

I Jönköping valde de att ringa i dem för att varna för fara, är det du syftar på med krig?

Ja, men då ska det vara i händelse av krig. Vi ringer för något och inte emot något, säger Karin Burstrand och berättar att de kommer att anordna bön och andra samlingar under helgen och då kommer de att ringa i klockorna, säger Karin Burstrand.

Jakob Olofsgård, pastor i Immanuelskyrkan, som var var aktiv i kyrkornas manifestation mot nazism i Jönköping, är övertygad om att Göteborgs kyrkor kommer att synas i helgen.

Jag tycker att det är positivt om de ringer i klockorna, det blev en kraftfull symbol i Jönköping, men man ska komma ihåg att det var människorna som deltog i utomhusgudstjänsten som protesterade, inte några klockor, säger han och berättar att det kommer att ske många .

Huvudsaken är att kyrkan sätter ner foten mot nazisternas tramp på gatorna.

Läs mer: Marjavaara: Kan en dag förändra en stad?

Läs mer: "Kampen är över när nazisterna är borta"