Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

I kampen mot våld färgar vi världen orange

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Barn- och tvångsäktenskap är den värsta formen av våld mot flickor och unga kvinnor. För 100 år sedan beslutade Sveriges riksdag om lika rösträtt för män och kvinnor. Sedan dess har vi också infört lagar och kontroller som i teorin betyder att kvinnor och flickor ska kunna leva ett tryggt och säkert liv i Sverige.

Ett exempel är lagen om kvinnofridskränkning som kom först 1999. Ett annat är lagstiftningen om förbud mot barnäktenskap som skärptes 2019 och som gör att barnäktenskap som ingåtts i andra länder inte godkänns i Sverige. Trots detta tvingas flickor i Sverige fortfarande in i äktenskap och kvinnor i alla åldrar utsätts för våld från närstående.

Statistiken är tydlig. Var tredje kvinna utsätts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång under sin livstid. Det är en fasansfull verklighet som orsakar mänskligt lidande och stora samhällskostnader. Vad gäller antal barnäktenskap i Sverige finns ingen statistik med det förekommer att flickor försvinner efter skollov på grund av att de tvingats gifta sig utomlands. Det är något som måste förhindras.

Den 25 november är FN:s internationella dag för att stoppa våld mot flickor och kvinnor och färgen för alla aktiviteter är ORANGE. Den dagen är också starten för Zonta Internationals kampanj – ”Zonta says NO. Vi säger NEJ till våld mot flickor och kvinnor oavsett vad våldet består av. Den årliga kampanjen avslutas den 10 december, FN:s internationella dag för mänskliga rättigheter.

I år uppmärksammar vi särskilt frågan om barnäktenskap genom att den 25 november tillsammans med Soroptimisterna arrangera ett kvällsseminarium som belyser barnäktenskap i olika länder och hur man arbetar mot hedersvåld och förtryck. Som medborgare måste vi våga agera om vi misstänker att någon utsätts för våld och berätta vart man kan vända sig för stöd och hjälp. Vi måste våga göra en orosanmälan till socialtjänsten om vi misstänker att ett barn far illa. Vi kommer den 25 november även att erhålla information om detta från Brottsofferjouren.

Under kampanjens vecka 48, en vecka utan våld, en vecka med många aktiviteter, kommer rådhuset att bli belyst i orange, lamporna på Munksjöbron kommer att lysa orange, så även Lillsjöplan, Juneporten, Torparondellen och Fiskargränd. Dessutom kommer toppen på Munksjötornet att vara belyst orange i den 25 november på kvällen. HV71 kommer på sin hemmamatch den 30 november att uppmärksamma kampen om att motarbeta våld mot kvinnor och flickor.

Zonta international grundades 1919 och Soroptimisterna 1921. Båda föreningarna arbetar för att förbättra kvinnors och flickors villkor genom påverkansarbete och stödjande insatser. Sedan 2018 är kampen mot barnäktenskap en av våra fokusfrågor. Stöd oss i det angelägna arbetet att motverka våld mot kvinnor och flickor!

Caisa Björndal

president Jönköpings Zontaklubb

Liisa Sulin Elmqvist

fd guvenör Distrikt 21

Christina Fåhraeus

President Soroptimisterna

Lena Wahlgren

Zontaklubbarna i Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel