Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De manifesterade för att hedra Mahmoud: "De är inte ensamma"

I Rådhusparken tändes ljus och facklor. Mot utvisningarna till Afghanistan och till minne av Mahmoud, den unge asylsökande som nyligen tog sitt liv. – Vi vill inte att hoppet ska försvinna för dem. Det är viktigt att visa att de inte är ensamma, säger Fatima Asawi, modersmålslärare som var en av de som höll tal under kvällen.

Läs mer: Ljusmanifestation i Rådhusparken till Mahmouds minne

Läs mer: Mahmoud kom ensam till Sverige - nu är han död

Läs mer: "Det känns som jag dör en gång varje dag"

Från Malmö i söder till Luleå i norr. I 27 svenska städer tändes ljus i protest mot utvisningarna till Afghanistan. I Jönköping blev ljusmanifestationen inte bara en protest mot utvisningarna, utan också en minnesstund. Uppskattningsvis 200 personer samlades.

Detta då en av de unga asylsökande i kommunen, Mahmoud 20, nyligen tog sitt liv efter ett tredje avslag på sin asylansökan. Vännen Hady Moosawy höll ett avskedstal. Han och Mahmoud bodde tillsammans en första tid i Sverige, innan deras vägar skildes åt.

– Vi somnade i hopp under samma tak. Du berättade att ditt viktigaste önskemål var att se din mammas leende igen. Hennes väntan tar aldrig slut, hennes barn kommer aldrig hem igen, sa han bland annat i talet.

"Visa solidaritet"

Det hölls flera tal under kvällen. Bland annat av modersmålsläraren Fatima Alawi. Hon talade om FN:s mänskliga rättigheter och berättade om Afghanistans våldsamma historia och nutid.

Fatima Alawi kom till Sverige från Afghanistan 2011. Hon är modersmålslärare i dari och känner många av de unga asylsökande.

– Den enda man kan göra är att vara med dem, lyssna till dem och visa solidaritet. Vi vill inte att hoppet ska försvinna för dem. Det är viktigt att visa att de inte är ensamma, säger hon.

Ulrika Heidari, integrationssamordnare i Pingstkyrkan, sa i sitt tal att det är dags att regeringen lyssnar till de ideella organisationer som finns i Afghanistan och stoppar utvisningarna.

"Känner mig fri"

En av de som kommit för att delta i manifestationen var Ingrid Gabrielsson från Taberg. Genom Missionskyrkan engagerade hon sig i läxhjälp för unga asylsökande 2015.

– Jag lärde känna dem, det var väldigt givande. Nu när vi satsat på dem, de lärt sig svenska och varit här i tre år, då ska vi slänga ut dem, det är inte klokt. Det minsta jag kan göra är att vara här, säger hon.

En annan av deltagarna var Gasem Ebrahimi. Själv ung asylsökande som studerar vård- och omsorgsprogrammet på Erik Dahlbergsgymnaiset. Han har fått ett utvisningsbeslut och inväntar nu svar på sin överklagan.

– Det är väldigt tungt för alla som är i den här situationen. Här, bland alla andra, känner jag mig fri från all smärta och sorg för en stund, säger han.

"Tror på demokratin"

Det är olika föreningar som är lokala arrangörer för ljusmanifestationerna i landet. I Jönköping stod nybildade Kulturföreningen Allians för evenemanget.

Hady Moosawy är en av medlemmarna i föreningen.

– Det känns fantastiskt att så många slöt upp, jag hörde att några hade åkt från Eksjö för att vara med, det gör mig jätteglad, säger han.

Tror du att ljusmanifestationer som denna har någon effekt?

– Självklart. Jag tror på demokratin och på att göra sin röst hörd. Om vi får stöd av många kanske vi kan få till små förändringar som kan betyda mycket för många och ge hopp, säger han.

Läs mer: Nyanlända bakom kulturföreningen Allians