Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Idrottsledare frias från åtalet om sexuellt ofredande

En idrottsledare i Jönköpings kommun frikänns av Jönköpings tingsrätt för misstankar om sexuellt ofredande mot en tonårig flicka.

Ledaren åtalades för sexuella ofredanden mot tonåringen som tillhör samma förening för några veckor sedan.

Åtalet gällde ett fall av sexuella ofredande och ett ofredande mot den tonåriga flickan, som ska ha skett under hösten 2018.

Vittne har styrkt

Den misstänkte är däremot inte tränare till den målsägande. Vid det första sexuella ofredandet ska ledaren ha klämt på tonåringens rumpa vid ett par tillfällen.

Där har också funnits ett vittne som styrker målsägandens historia. Mannen har nekat till händelsen och hävdar att det inte finns någon grund för anklagelserna.

Vid det andra fallet ska den målsägande ha suttit på en bänk och lutat sig framåt. Då ska idrottsledaren ha dragit i målsägandens trosor.

Idrottsledaren har erkänt att han ska ha dragit i trosorna på den målsägande, men att det ska ha varit som ett skämt.

Okänsligt agerande

Men Jönköpings tingsrätt friar alltså mannen. I domen står det bland annat att hans agerande är både olämpligt och okänsligt, dels med tanke på hans ställning i klubben. Vid en samlad bedömning av omständigheterna kring gärningarna anser dock tingsrätten att mannens agerande inte kan anses så hänsynslöst att det inneburit en kännbar fridskränkning.

Tingsrätten menar också att det inte utretts om gärningarna haft en tydlig sexuell inriktning eller prägel och han ska därför frikännas.

Ett eventuellt överklagande ska ske senast den 19 mars.