Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

IF Metall: Rör inte de regionala skyddsombuden

DEBATT. Sveriges industriarbetare kan inte jobba hemifrån. Genom hela pandemin har vi gått till våra arbetsplatser precis som vanligt för att upprätthålla produktionen och hålla Sveriges ekonomi på fötter. Vi har tillverkat respiratorer, handsprit och skyddsutrustning och sett till att vården har fått rena textilier.

Men pandemin har slagit även mot oss. Den har tillfört ytterligare en negativ aspekt i en redan utsatt arbetsmiljö. Enligt en Novusundersökning som IF Metall utförde i oktober har fler än var fjärde medlem fått en ökad arbetsbelastning under pandemin, och ungefär lika många har även känt sig oroliga för att smittas på arbetsplatsen. Men arbetsplatserna är inte anpassade för en pandemi och det kan vara svårt att hålla rekommenderat avstånd till arbetskamraterna i produktionen eller i fikarummet. Tillgång till handsprit, munskydd eller annan skyddsutrustning mot smittspridning är viktigt, samt lokalanpassning för att undvika trängsel.

Men under pandemin har många företag begränsat skyddsombudens möjligheter till fysiska besök på arbetsplatserna. Då har digitala skyddsronder blivit ett bra komplement. Vi har lagt fokus på att utbilda och informera lokala skyddsombud och arbetsgivare i hur de ska arbeta på ett säkert sätt.

Pandemin har gjort att arbetsmiljöfrågor har hamnat i fokus. Det är bra. Men mycket av uppmärksamheten har handlat om smittskydd, och det finns en risk att det vardagliga arbetet för en säker arbetsmiljö kan ha hamnat på undantag. Men ett bra arbetsmiljöarbete innefattar så mycket mer, och våra skyddsronder visar att samma brister återkommer år efter år. Brister i brand- och räddningsutrustning och dålig kemikaliehantering har tyvärr alltid topplaceringar. Att de upptäcks och åtgärdas i tid kan bokstavligt talat vara skillnaden mellan liv och död för våra medlemmar.

De fackliga skyddsombuden spelar en oerhört viktig roll för trygga och säkra arbetsplatser. De har kunskap om de anställdas vardag på jobbet, är naturliga att vända sig till när det blir problem och kan göra skillnad för att de har en stark facklig organisation i ryggen. Särskilt viktiga för små arbetsplatser som ofta saknar egna skyddsombud är de regionala skyddsombuden.

Men de regionala skyddsombuden är under attack. Politiska krafter till höger vill ersätta dem med statliga ”arbetsmiljörådgivare”. Motivet är som alltid att begränsa fackets viktiga roll på arbetsmarknaden.

Det kan vi aldrig acceptera. De regionala skyddsombuden är livsviktiga för industriarbetarna. Oavsett om det gäller att upptäcka en farlig maskin, åtgärda en trasig brandsläckare eller att bekämpa ett osynligt virus.

Daniel Tornberg

Amir Crnic

IF Metall Vätterbygden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel