Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ilan De Basso: ”Jag är beredd att höja skatten för välfärdens skull”

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Han vill att kommunen ska köpa mer mark, tycker att blockpolitiken är fördummande, kan tänka sig en skattehöjning och sträcker ut händer till höger och vänster - ledarsidans valserie har kommit till Socialdemokraterna och kommunalrådet Ilan De Basso.

1 Vilka är era tre viktigaste valfrågor?

- Lokalt är det skolan, välfärden och bostadspolitiken. Vi måste ha en skola av högsta kvalitet, och även utbyggd vård och äldreomsorg som utgår från människors behov och inte deras köpförmåga. Det är grundbulten i vår välfärdspolitik och det vi går till val på. Vi säger därför nej till besparingar på barn och äldre. I Jönköping är bostadspolitiken ytterligare ett område som är en viktig del av välfärden.

2 Vi stannar kvar vid bostadsfrågan. Socialdemokraterna presenterade nyligen ett förslag på så kallade ungdomsbostäder som ny boendeform. Den riktar sig till unga som arbetar, och handlar om lägre byggkrav när det gäller bland annat storlek och bullergränser, ungefär som studentbostäder. Hur och var vill du att det blir verklighet i Jönköping?

- Ett av de största problem vi har i Jönköping är bristen på mark, och det är ett område som Alliansen har försummat. Markpolitiken är väldigt viktig lokalt, att tillsammans med de privata aktörerna som bygger se till att det blir verkstad och inte bara planering.

Men hur ser du på Socialdemokraternas förslag på mindre hyreslägenheter för unga? Var i Jönköping skulle de kunna byggas?

- Vi förtätar ganska mycket i de centrala delarna. Vi vill se till hela kommunen, exakt var är svårt att peka ut. Bristen på hyreslägenheter gäller hela kommunen. Men det är svårt att tala om lägre standard och lägre krav. Jag är i grunden väldigt tveksam till den diskussionen, men det är klart att periodvis och under vissa omständigheter kan man tänka sig att göra avvikelser.

Men nu är ju standarden så hög att det inte går att bygga billigt för någon.

- Utifrån de omständigheter som finns just nu så kanske man får överväga en sådan lösning, men i grund och botten så tycker jag att den standard vi har i Sverige är bra.

3 Hur ska trafiksituationen i Jönköping lösas?

- Det trafikkaos vi ser i Jönköpings kommun beror på att vi har många pågående projekt. Jag utgår från att vi planeringsmässigt läger upp investeringar på ett sätt så att vi vet att det inte krockar med de perioder då människor är igång med sina jobb och det är många evenemang och liknande. Det är viktigt även för ekonomin att vi har fungerande trafikflöden, och för miljön att bilar inte står i kö i onödan. Den andra delen av lösningen handlar om att vi måste ställa om till ett hållbart åkande och utveckla och förbättra vår kollektivtrafik. Bussen måste bli ett konkurrenskraftigt alternativ.

Hur gör man det?

- Genom tätare turer och rimligare biljettpriser. Och så måste vi bygga ut gång- och cykelvägar så att man inte väljer bilen varje gång.

Miljöpartiet på riksnivå föreslår en avgift för bilar som parkerar vid köpcentrum utanför städer, och föreslår storhandling med lådcykel. Stödjer ni det?

- Nej, det gör vi inte.

4 Det är två veckor till valet. Hur ser er valspurt ut?

- Vi är ute mycket och träffar människor. Vi knackar dörr och lyssnar i stället för att bara försöka övertyga. Vi värdesätter både samtalen där folk håller med och de mer kritiska. Det är av de kritiska samtalen vi lär oss mycket. Sedan har vi torgmöten, står i vår valstuga och vid våra husvagnar på Råslätt och i Öxnehaga och Huskvarna. Vid förra valet fick vi bättre resultat än vid valet nationellt, och vi vet att det gör skillnad när vi är ute i de områden där människor rör sig.

5 Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) är tydliga med att de inte kommer att ingå i en regering som får aktivt stöd av Sverigedemokraterna, och Ulf Kristersson säger att han inte har några sådana planer ”om inte himlen faller ner”. Hur blir styret i Jönköping, tror du?

- Med tanke på det läge vi har haft i Jönköpings kommun är det viktigt att vara oerhört pragmatisk. Jag vet på förhand att ett samarbete med SD inte är något alternativ för oss. Moderaterna har ideologiskt gjort en förflyttning högerut som jag inte på något sätt känner mig bekväm med. Jag tror att det finns en möjlighet att bilda en majoritetskoalition som är socialdemokratisk och liberal, och liberal i vid mening, inte bara partiet Liberalerna utan även Centerpartiet. Kristdemokraterna i Jönköpings kommun har jag upplevt också har gjort en stor förflyttning till höger i centrala välfärdsfrågor. Det gäller synen på privatiseringar, att höja avgifter inom vården.

Ebba Busch Thor vill höja förskoleavgiften också.

- Ja, jag har hört henne försöka förklara hur hon ska finansiera alla de här löftena, och då kommer hon tillbaka till avgiftshöjningar inom skola, äldreomsorg och sjukvård. Så där kan det politiskt bli svårt att hitta framåt. Ska man hitta en koalition som håller måste det finnas en grundläggande syn på våra mest centrala verksamheter i kommunen när det gäller skola, äldreomsorg, socialtjänst och så vidare. Men ingen kommer att få igenom allt, i det avseendet är jag en pragmatiker.

Löfvens utsträckta hand mot C och L gäller alltså även i Jönköping?

- Mycket har fått stå tillbaka under mandatperioden på grund av att Alliansen cementerar blockpolitiken. Min uppfattning är att blockpolitiken är fördummande, den förenklar väldigt mycket. Vi har ett flerpartisystem i Sverige, det är därför vi går till val som enskilt parti och inte i form av koalition.

Hur är det med Vänsterpartiet, kan ni styra med dem?

- Det är för tidigt att svara på det.

Om du får bestämma mellan antingen C och L eller V?

- Det blir hypotetiskt. Men vi har haft ett samarbete i opposition med både Miljöpartiet och Vänstern, och det har byggt på ömsesidighet och respekt. Och vi har gjort upp med Alliansen i viktiga frågor.

Men är det möjligt att styra med Vänsterpartiet?

- Jönköping behöver en majoritetskoalition, och man kan inte stänga några dörrar i det här läget. Hur de andra partierna ställer sig återstår att se, men från vår sida är både MP och V möjliga i en koalition.

6 Nu är Jordbron till slut ute ur leken som alternativ för en ny arena. Du har sagt att du vill ”bygga för hela fotbollen”, varför?

- J-Södra gjorde en fantastisk resa när de nådde allsvenskan för några år sedan. Vi var tvungna att göra något för J-Södra främst, och det är naturligt att man för de samtalen med dem som har dispensfrågan hängande över sig. Och det är svagt att vi i politiken inte har kommit längre i den här frågan. Samtidigt finns det flera fotbolls- och idrottsföreningar som har stora behov. Om det i framtiden finns andra föreningar med samma ambitioner kan vi inte bygga en arena till, därför är det viktigt att vi bygger för alla elitföreningarna, både på dam- och herrsidan. Allt annat vore orimligt.

7 Förra veckan presenterade S en satsning på äldre, ett klassiskt KD-område. På vilket sätt är er äldrepolitik bättre än KD:s?

- Vi bedömer att resurserna till äldreomsorgen inte är tillräckliga i dag. Det har bidragit till att behovsprövningen har blivit för restriktiv. Det har bland annat inneburit att främst kvinnor tvingas ta extra stort ansvar för sina anhöriga när kommunen inte gör tillräckligt. Vi vill göra äldreomsorgen mer tillgänglig och då måste vi skjuta till mer resurser för att till exempel bygga äldreboenden och anställa fler.

Är du beredd att höja skatten för att utöka omsorgen?

- Ja. Är det skola, vård och omsorg och det finns en tydlig koppling till de behoven, då är jag definitivt redo att se över skatten. Samtidigt måste staten ta ett större ansvar för finansiering av välfärden.

Ni vill också att de äldre får en fast kontakt, och så lovar Löfven att alla som läser vård- och omsorgsprogrammet till undersköterska ska få en tillsvidareanställning. Borde inte anställning ske även utifrån lämplighet?

- Jo, självklart. Men vi måste också visa att det finns framtidsutsikter och goda arbetsvillkor i sektorn.

8 Hur vill du att integrationen i Jönköping ska se ut?

- Här kommer vi tillbaka till bostadsfrågan. När vi bygger framtidens kommun ska vi bygga med blandade upplåtelseformer och för olika grupper i samhället. Vi måste också satsa på jobb och utbildning. Här tror jag även på näringslivets insatser för integrationen. Jag möter ofta en frustration bland näringslivsföreträdare som inte tycker att kommunen gör tillräckligt.

9 Vad gör du på valnatten?

- 9/9 är verkligen ingen vilodag. Jag står utanför olika vallokaler och delar ut valsedlar ända tills vallokalerna stänger. Sedan är jag med vid vår valvaka och hoppas se ett valresultat som visar att det finns stöd för fortsatt jämlikhetspolitik i vårt land och att vi har fått mandat att leda landet, regionen och kommunen de kommande åren.

Politiska redaktören tycker till

Att intervjua Ilan De Basso är som att trycka på en knapp. Med politiken som heltidsjobb förväntas kommunalrådet visserligen uttala sig kunnigt oavsett område, och det råder inga tvivel om att han skulle kunna rabbla sin socialdemokrati i sömnen. Han levererar svar på de flesta frågor och är, för att företräda det största oppositionspartiet, relativt återhållsam i sin kritik av Alliansen. Men så är partiet nationellt också trängt av sina låga opinionssiffror och vetskapen om att valspurten inte brukar vara till partiets fördel. God stämning i mittenfåran kan gynna ett kommande koalitionsbygge.

För Socialdemokraterna innebär de återstående två veckorna fram till valet visserligen samma tempoökning som för övriga partier, men för en S-politiker i Jönköping sker färden dessutom balanserande på slak lina, där de för att hålla balansen sträcker ut både vänster och höger arm. Det gäller särskilt den fråga där De Basso inte gav något tydligt besked: om ett styre med Vänsterpartiet är tänkbart. Precis som sin partiledare sträcker han ut handen över blockgränsen mot L och C, men till skillnad från Löfven verkar han se V som en fullt tänkbar koalitionskompis.

Det kan så klart tolkas som den sortens pragmatism vi ofta ser på lokal nivå, men även som ett ultimatum: om inte Ann-Marie Nilsson (C) och David Gerson (L) tar hans hand står Jerry Hansson (V) redo att omfamna De Bassos skattehöjningar.

Väljarna bör därför vara medvetna om att en röst på Socialdemokraterna till riksdagen inte är detsamma som att lämna en S-märkt valsedel i kommunvalet.