Jimmy. Jonas. Nour. Oliver. Malin. Så kallas personerna i intervjuerna.

Någon är tolv år när en 40-åring kommer hem till honom och tvingar till sig sex.

Någon blir slagen hemma och tvingas till oralsex i idrottslokalen, av en "vän" till familjen.

Någon hoppas få HIV så hen kan dö snabbare.

Männen som betalar för sex med dem, eller våldtar dem, är ofta äldre. En del gifta och har barn. En är halvbror med sitt offer.

Och de finns inte bara långt bort och ute i landet, utan även här i Jönköpings län.

Annefrid Sjöman är bildlärare på Fågelforsskolan i Skillingaryd på halvtid. Resten av tiden ägnar hon åt sitt konstnärskap. Ibland tar hon uppdrag för att illustrera saker. Det kan vara allt möjligt men när hon nu fick frågan från länsstyrelsen, blev hon ställd.

Det handlade om unga män som säljer sex mot ersättning, här i länet.

Jag tänkte "nää, det finns ju inte, och definitivt inte i Jönköping". Oj, vad mycket fördomar jag hade, säger Annefrid Sjöman.

Nu efteråt säger hon att det är "i särklass det svåraste jobb" som hon någonsin har gjort och att de unga ciskillarnas och transpersonernas livsöden har berört henne på djupet.

Det var i början av året som Madeleine Söderberg, utvecklingsledare på Länsstyrelsen i Jönköpings län, kontaktade Annefrid. Tidigare hade hon gjort illustrationer till bland annat ett EU-projekt om landsbygden och till ett material om mänskliga rättigheter. Det här skulle visa sig vara betydligt svårare.

Redan första mötet blev känslosamt, när innehållet presenterades.

-

Hon beskriver situationen som ett obehagligt uppvaknande.

När man jobbar med illustrationer är det, jag ska inte säga glättigt men ofta inte så seriösa grejer, eller det kan det ju vara men...

Lite senare fick Annefrid läsa hela intervjuerna som skulle ingå i materialet. Och påverkades starkt.

Den konstnärliga processen blev inte som den brukar, efteråt.

Jag tror det har varit en väldig, mental omställning. Att jag måste ta till mig att det här faktiskt händer. Att det är något jag måste leva med, att ha vetskap om. Det har varit den jobbiga biten. Dels för att jag jobbar i skola och med många nyanlända, som är en riskgrupp för såna här saker. Det är mycket man måste mobilsera i sitt inre för att hantera det.

Något vanligt uppdrag var det inte.

 Jag kände väldigt starkt att jag ville göra mitt allra bästa, säger Annefrid.

Det var viktigt att undvika klichéer och hon visste att det skulle bli svårt.

Det första jag tänkte när jag tog mig an det här var att inte fastna i stereotyperna. I svart och sorg. Jag försökte vara annorlunda där, sen blir det mörkt också. Men det får inte bli plumpt.

Hon har fortfarande mycket känslor kvar, nu när vi pratar om de 20 bilder hon gjorde. Men beskriver det som att hennes känslighet också på något vis skapade kanaler in - från de drabbades liv, till hennes illustrationer.

Trots att hon aldrig ens mötte dem personligen.

Jag måste hitta någon ljusglimt också kände jag, i de här personerna. De är ju fantastiska. Trots allt det svåra de har gått igenom har de ändå en ljus syn på framtiden, känner hopp.

Hon ville verkligen få med det. Och hon ville inte göra något som inte sedan godkändes, av dem själva.

Många blev väldigt nöjda direkt. Ofta hade jag träffat rätt och det kände jag var viktigast, att de kände sig rättvist speglade.

För länsstyrelsens räkning har även en särskild granskning gjorts av hela materialet, av en sakkunnig hos RFSU. Hon hörde av sig om en av Annefrids bilder och tyckte att den var - just för stereotyp.

 Jag hade fastnat lite där och gjort en "ärketransa", i höga klackar, kort kjol, läppstift...

Den nya bilden visar nu "en helt vanlig person", i rosa tröja, konstaterar Annefrid.

Det som varit utmanande rent konstnärligt är att måla androgyna människor. Det är svårt att blanda det manliga och kvinnliga till ett, tycker jag. Det är lätt att det tippar över åt ena hållet. Jag får öva på det, säger Annefrid Sjöman.

Fotnot

SE MER: prostitutionen i Jönköping