Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Inför exklusiva tävlingen: "Jag kan inte sitta och sova"

Isabella Fransson från Bankeryds RK kommer med färska internationella lärdomar till slutspurten av Jönköping Horse Show. Och med en pappa som är hästskötare.

– Det är mest vanligt att mammor är med i den här rollen, men det finns fler pappor som är här och hjälper till, säger pappa Björn Hasselqvist.

– Det är mest vi två som är intresserade i vår familj, inflikar Isabella Fransson.

Under lördagen kommer Isabella Fransson gå in i Jönköping Horse Show med Brown Sugar i Rising Star Diamond på 140.

Bara 20 stycken ekipage har kunnat kvala in till tävlingen från hela Sverige.

En exklusiv skara alltså.

– Vi har gått bra i höst och hoppas det ska gå bra nu med. Vi vann en 140-tävling i höstas, sedan har vi tagit en del placeringar också. I Danmark var vi felfria på 140 och kvalade in till den enstjärniga GP:n där.

***

Hon har även ridit tvåstjärnigt internationellt.

– Det är lite svårare när man kommer ut internationellt. Det ser ju annorlunda ut: banan, läktare, publik. Vi har ju många ridhus här i Sverige och där är det ju mer arenor, säger Isabella Fransson.

– Man ser även på de internationella tävlingarna vad som krävs för att utvecklas. Det är detaljer som kan förbättras. Vi har ett system vi kör på, sedan ser man andra system. Det är ganska lika, men det kan vara små detaljer som man kan justera, säger Björn Hasselqvist.

Isabella vill leva på det här med att träna upp hästar och tävla. Och bli så bra hon kan. Hon har talangen för att lyckas.

Det är inte jättemånga i bygden som åker ut internationellt som hon gör.

– Det gör ju mycket att jag har varit ute i Danmark och Norge. Många toppryttare åker på de här internationella tävlingarna och att sitta och rida med dem gör att man lär sig mycket. Att bara vara i en sådan miljö är jättebra, säger Isabella.

– Rolf-Göran Bengtsson och andra världsryttare är där, man rider samma banor och man kan se att han har fyra fel och man själv rider felfritt. Då kan man känna att det går att ta sig uppåt, tillägger Björn.

***

Vad ser vi för utveckling på Isabella?

– Hon har en hög lägstanivå och gör sällan en dålig runda tycker jag. Och det är ju viktigt i och med att man bara någon runda på sig. När det gäller så har hon en förmåga att rida bra. Det blir stabilare. Sedan tycker jag alltid hon har och alltid haft förmågan att vara bäst när det gäller.

Vi pratar även andra tekniska utmaningar i banbygget och mycket tajtare maxtid när det gäller internationella tävlingar.

– Det är främst tiden. Man kan inte sitta och sova i alla fall, tillägger Isabella och ler.

Men sådant sysslar inte Isabella med att somna till alltså, eller?

– I Flyinge hade hon sju hundradelar till maxtiden...

Då satt du och sov lite?

– Ja, lite hehe.

– Men hon gick ju vidare till omhoppningen där, säger Björn.

– Ja, där blev jag trea till slut, säger Isabella.

Det gäller att vara bäst när det gäller?

– Exakt.

Bästa rådet till din dotter inför tävlingen?

– Rida som hon brukar. Inte göra något extra.

Och inte somna till?

– Hehe. Japp och tänka lite på maxtiden.