Läser du i appen? ! Klicka här för att chatta

Litteraturfestivalen Smålit arrangeras första helgen i februari i Nässjö, Värnamo och Jönköping, där stadsbiblioteket och Spira är skådeplatser för evenemanget den 3 februari.

Fokus för festivalen – – är i år läslycka.

– Det finns många i dag som känner att de har tappat bort läsningen. Antingen hinner man inte, eller så kan man inte längre koncentrera sig. Temat läslycka handlar om att hitta tillbaka till den där sköna känslan av att försvinna in i en riktigt bra bok, säger Emilia Söelund.

Den digitala bokcirkeln, som drar igång nu, är tänkt Vem som helst kan delta genom att läsa den nyutkomna romanen ”Norra Latin” av Sara Bergmark Elfgren, en övernaturlig spänningsroman som utspelar sig på Norra Latins teaterlinje.

– Sara Bergmark Elfgrens tidigare böcker, som ”Cirkeln”, har ju verkligen hittat en stor publik, så vi tror att många kommer gilla ”Norra Latin”. Skräck är också en genre som verkligen triggar igång läslusten. Man vill ju veta hur det går, säger Emilia Söelund.

Kärnan i bokcirkeln är en panel av Jönköpingsprofiler – som alla har åtagit sig att läsa boken. De officiella ”läsarna” är musikern och entreprenören Tina Gardestrand, näringslivschefen Sven Rydell, politikern och åklagaren Anna Mårtensson samt Frida Boklund, regionchef för Företagarna.

– Jag älskar att läsa, jag läser allt. Jag har inte läst ”Cirkeln”, men jag har ungar omkring mig som älskade den och så såg jag att det är samma författarinna. Sen lockades jag av Norra latin som företeelse och att diskutera böcker är alltid jätteskoj. Det var inte svårt att tacka ja, säger Frida Boklund.

Hon beskriver sig som storkonsument av böcker och läser ett par böcker i månaden. Favoritlektyren hittills är Elena Ferrantes Neapelsvit.

– Jag blev helt kär i de fyra böckerna, jag tyckte att de var helt fantastiska.

Såväl panel som JP:s läsare kan delta i bokcirkeln och diskutera romanen genom en chatt som hålls öppen på JP.se fram till den 1 februari. Samma kväll står Jönköpings-Posten också värd för ett boksamtal med panelen på Vox Hotel i Jönköping. Diskussionen leds av Emilia Söelund och allmänheten är välkommen att delta.

– Det är något speciellt med att träffa andra som har läst samma bok. Här kan man både lyssna på panelen och själv diskutera boken i ett trevligt sammanhang. Som en extra bonus kan man sedan gå och lyssna på författaren när hon besöker Smålit, säger Emilia Söelund.

Jönköpings-Posten kommer inför Smålit också att publicera en artikelserie om läsning, som även den har temat läslycka.