Hittills har man konstaterat nio fall av mässlingen i Göteborg. Det nionde upptäcktes under onsdagen och ledde till att barnakuten på Sahlgrenska fick stänga under natten. Nio låter ju inte så farligt, men eftersom flera hundra kan ha utsatts för det oerhört smittsamma viruset, så har sjukvårdsrådgivningen fått ta emot många samtal från oroliga.

Smittan är luftburen och det kan därför räcka att befinna sig i samma rum som en smittad för att man själv ska få det, förutsatt att man inte har ett skydd mot sjukdomen.

För mässlingen kan vara en svår sjukdom som kan leda till komplikationer, förklarar smittskyddsläkaren Malin Bengnér i Jönköping. Ett av 20 barn drabbas av svårare komplikationer som lunginflammation eller hjärnhinneinfektion. Allra svårast är sjukdomen för barn mellan 6-12 månader. Eftersom de är ovaccinerade, första sprutan ges inte förrän vid 18 månaders ålder, så löper de tillsammans med vuxna födda mellan 1970-1981 störst risk att smittas.

Den senare är en åldersgrupp som inte har blivit vaccinerade, och är man född före 1970 så har man troligtvis redan haft mässlingen och är därmed immun. Är man född 1982 eller senare så är man som regel vaccinerad mot mässlingen. Numera vaccinerar de allra flesta sina barn, bland barn födda 2014 är vaccinationstäckningen 97,5 procent i länet.

– Skulle vi få in ett smittsamt mässlingsfall i vården i vårt län skulle vi, liksom Göteborg, kunna få några ytterligare fall, men den goda vaccinationstäckningen skyddar mot riktigt stora utbrott, säger Malin Bengnér.