Öppet vatten-tävlingen Jönköping Open Water brukar samla några hundra deltagare från hela landet och simmas i Munksjöns vatten, med start och målgång vid Bauers brygga i centrala Jönköping.

I år kommer dock tävlingen, som är seedningsgrundande för anrika Vansbrosimningen, inte att genomföras. Det meddelar arrangören Jönköpings Simsällskap i ett pressmeddelande. Planen är att tävlingen återkommer 2021.

– Det känns tråkigt att behöva ställa in Jönköping Open Water. Tävlingen skulle ha genomförts för nionde gången den 27 juni och i år hade vi satsat på mer kringaktiviteter för deltagare och publik, men under rådande omständigheter finns det inget annat alternativ än att ställa in, säger tävlingsgeneralen Lennart Lindbom.

För de aktiva simmarna och simhopparna i JSS pågår träningen i stort sett som vanligt, med viss anpassning gällande landträning, omklädning och duschning. Däremot bedrivs ingen tävlingsverksamhet för tillfället, då Svenska Simförbundet ställt in mästerskap och tävlingar fram till och med augusti.

JSS skriver i sitt pressmeddelande att det trots allt kommer att genomföras ett Riksmästerskap på distans sista veckan i juni. ”Tävlingen kommer att genomföras i mindre grupper på hemmaplan och resultaten sammanställs efter inskickade resultat. Ett bra tillfälle för de aktiva att få ett kvitto på nedlagd arbetsinsats”, skriver klubben.

Hanna Eriksson och hennes simmarkollegor i JSS tränar för tillfället på, utan tävlingsmål.

Foto Jessica Gow/TT

– Våra aktiva håller en hög träningsmoral trots läget. Vi har Hanna Eriksson, Victor Johansson och Emma Gullstrand som siktade mot OS i Tokyo i sommar, men alla tre har nu siktet inställt mot 2021 och det OS som, förhoppningsvis, kommer att genomföras då. Även våra SM-tävlingar på alla nivåer blev inställda under sommarmånaderna men viktigast är att de aktiva har ett långsiktigt tänk och klarar av träning under lång tid utan tävlingsmål, säger Thomas Salenius, chefstränare i Jönköpings Simsällskap.