MEDAN

Kamprads livsgärning präglade ett helt land och kommer att fortsätta att göra det även långt efter hans död.

Ingvar Kamprad kan man minnas på tusen olika sätt. De flesta i Sverige har en relation till honom, eller mer specifikt till hans namn. Och till Ikea.

Kamprad finns där, i vår vardag, i varje rum.

Många av oss har växt upp med Ikea.

Som barn sprang vi runt i varuhusen och låtsades att vi bodde i alla de väldekorerade rummen, som unga vuxna letade vi efter prisvärda möbler som kunde få plats i en liten etta, som sambos letade vi efter heminredning som föll båda parter i smaken och som nyblivna föräldrar sökte vi efter slittåliga attiraljer, sådana som barnfingrar gärna får slänga runt och kladda på utan att de förstörs.

Varje livsepok gav en anledning att ta en tur till Ikea.

OCH PÅ TAL

Förmodligen förstod inte ens han själv just då att han en dag skulle bli en av världens rikaste människor.

Medan konkurrenterna hade sina ståtliga men svårtransporterade möbler satsade Kamprad på det praktiska: det ska vara enkelt att skruva ihop sin egen möbel. Det ska vara enkelt ta med sig den i bilen.

Den grundidén kom att bli hans storverk och symbolen för svenskt entreprenörskap: att vara före sin tid, att hitta lösningar på problem som de flesta andra inte ens har förstått är ett problem, att erbjuda frihet och flexibilitet.

En "att-göra-det-själv"-mentalitet.

Men 17-åringen som blev 91 expanderade även utanför Sveriges gränser. Företaget har nu nästan 200 000 anställda. Ikea blev inte bara Kamprads eget varumärke, utan hela Sveriges.

TROTS ATT

Kamprad var både svensk och osvensk - men alltid småländsk.

Han hyste även en stor kärlek för sina gamla hemtrakter. För Älmtaryd, Agunnaryd, Älmhult.

I Älmhult, där det första Ikeavaruhuset grundades, är sorgen stor efter hans död. Av kommunen blev han under sin livstid utsedd till hedersmedborgare.

Alla minns dock inte Kamprad med lika stor vördnad.

”Han hade ett nazistiskt förflutet” påpekar en del. Samtidigt tog han avstånd från det på äldre dagar. Gamla ungdomssynder ska inte kasta skugga på resten av hans livshistoria.

Snål då? Var han det? Under årens gång anklagades Kamprad till både vänster och höger för att vara "lite för sparsam”.

Men om kritikerna bara visste - för oss smålänningar är snål en komplimang!

Snålheten var dock mest för egen del. Kamprad var en givmild person. Till exempel grundade han Familjen Kamprads stiftelse som ska stödja utbildning och forskning som främjar entreprenörskap och miljö, bland annat.

KAPITALIST

Olika delar monterades ihop och byggde upp hans person. Precis som hans möbler.