Almi har sedan 1986 varit huvudansvarig för utdelningen av det nationella Skapa-stipendiet som är ett utvecklingsstipendium som syftar till att ge stöd åt uppfinnare och nyföretagare.

Sedan några år tillbaka delas också ett annat pris ut som heter Framtidens Innovatör, som ska ge stöd till unga uppfinnare under 30 år. Och under onsdagen presenterades således de båda vinnande bidragen från länet under högtidliga former på Residenset med landshövding Minoo Akhtarzand i spetsen.

Det är ett ortroligt fint arbete son görs av många duktiga innovatörer och entreprenörer i vårt län som automatiskt blir fina förebilder, säger hon.

Och utvecklingsstipendiet går till Mats Udén och Thomas Gustafsson från Jönköping som driver bolaget Flue Gas Recovery Sweden AB. Uppfinningen är en energiturbo som kan placeras på allehanda värmeanläggningar som drivs av exempelvis diesel eller pellets.

Om vi ska ta den kortare versionen så handlar det mycket om att med hjälp av vårt aggregat så uppnås en 20 procent energiåtervinning och miljöbelastningen kan minskas med 95 procent. Energiturbon är patentsökt så vi hoppas att det här kan slå väl ut, säger en nöjd Mats Udén som är vd i företaget.

Emil Karlsson från Jönköping men som tidigare har bott i Tranås har på Science Park och i inkubatorn utvecklat och tagit fram en app för säkrare grannsamverkan med hjälp av digital teknik.

Det sker ju som bekant väldigt mycket bostadsinbrott. Utöver den mer traditionella grannsamverkan har jag utvecklat en app där användare inom ett bestämt bostadsområde kan kommunicera med varandra oavsett vad man befinner sig, som i sin tur kan leda till att upptäcka och avstyra inbrott. Det finns ett sort intresse redan och polisen är också med på noterna, säger Emil Karlsson.