Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Är överbefolkningen grunden till miljöproblemen?

Här talas mycket om olika följder på grund av olika miljöproblem. Men orsaken vågar ingen knysta om då allt beror på att vi är fler människor på jorden än det finns resurser till. Att pumpa ut olja och andra resurser från vår planet för att sedan öka folkmängden är väl inte hållbart mer än för de som gör sig förmögna på karusellen. Men många frågar sig säkert om ens dessa blir lyckliga av sitt liv.

I början på 60-talet minns jag att någon uttalade sig om att jorden inte var överbefolkad förrän vid fem miljarder människor. Och det kändes då som en avlägsen framtid. Nu går vi mot åtta miljarder och kommer bara på fler läkemedel som gör att vi överlever det mesta. Och vi kan ju suga ut jorden med diverse kemikalier och metoder som ger oss mat nu. Men det är ju inte hållbart i längden. Näringen i jorden måste ju komma någonstans från. Hur har vi det med den näringen vi ger från oss? Många stora vattendrag är ju avloppsdiken rakt ut i haven utan riktig rening. Vi kan ju ta Themsen som ett exempel med avloppsrör från 1800 talet som får till följd att man ser toalettpapper långt upp i busken då tidvattnet blir lågt. Och så räknar vi mänskligheten som intelligent, trots att vi inte kan ta hand om vårt eget avfall ens.

Mycket tyder väl på att vi lever i en tid då vi inte har utrymme för ständig expansion, utan att vi nu bör tänka på att leva i samråd med naturen för mänsklighetens överlevnad. Det är ju så att även om vissa tror att vi behärskar naturen, så är detta något helt annat i verkligheten då vi bara kan lite om vår natur ännu. Och mycket talar för att det vi kallar för miljöproblem nu, har sin grund i överbefolkningen på jorden. Om vi kan borde vi tala om detta istället för att göra som strutsen sticka huvudet i en buske och tro att ingen ser honom för att han inte ser någon. Nu lever vi ju på hoppet att andra resurser är solen ska dyka upp, för att vi ska kunna leva det livet vi tyckt vart kul de senaste 100 åren.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel