Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Arenadebatten – det handlar om att kunna samverka och samarbeta

Artikel 4 av 6
Arenadebatten i Habo
Visa alla artiklar

Replik till Morgan Malmborg, 28 juli, Susanne Wahlström och Jens Junelind, 24 juli

Tre debattörer, tre infallsvinklar det vill säga var och en talar för sig och utifrån det egna perspektivet. Morgan Malmborg – politiskt egenintresse, Jens Junelind, allmän debattör och Susanne Wahlström, som förtroendevald, tillika ordförande i kommunstyrelsen, Habo kommun.

Det handlar om en kommande sporthall på ett område som heter Kärnekulla. Den har – i vilket fall i nuläget – inte de mått som krävs för elitspel. Jag frågar: ”Hur många kommuner har inte varit utsatt för denna påtryckning?” Det vill säga att ytor och förutsättningar styrs från olika idrottsförbund, vilket i sin tur betyder att kommunernas budgetar pressas till det yttersta.

Det handlar då om att kunna samverka och samarbeta, då det handlar om olika arenor. Detta förhållande föreligger särskilt då det handlar om små kommuner med få invånare. Att små kommuner av Habos storlek ska ha råd med att ha en arena, som i detta fall motsvarar elitnivå är inte realistiskt. I förekommande fall måste näringslivet och privata investeringar göras, vilket var en förutsättning för att Mullsjö en gång i tiden fick sin stora sporthall i Nyhem.

Susanne Wahlström försvarar, som kommunens högste politiker, sin uppfattning. Hon tar avstamp i de demokratiska beslut, som måste beaktas av en förtroendevald politiker; hon vill förankra avgörande beslut i representanthuset det vill säga fullmäktige. Det är helt riktigt. Wahlström gör det nyanserat och personligt.

Wahlström väger samtidigt in andra kostnadskrävande områden som skola, vårdomsorg, vilket är naturligt. Hon motsätter sig inte en idrottshall. Den kommer att bli till, vilket Junelind bör upplysas om. Det handlar alltså om elitmatcher eller inte. Det vore naturligt i det aktuella fallet att Fagerhults belysning gick in och sponsrade med hälften av kostnaderna. Det är ett internationellt belysningsbolag med kraftiga muskler. En ny hall kunde växa fram i Svenssons Fagerhult! Det vore något att skryta med! Till syvende och sist – skatteunderlaget är begränsat. Mullsjö kommun har även det svårt på många områden. Det var kanske synd att det inte blev någon kommunsammanslagning i början av 70-talet då det var aktuellt. Redan då föreslog jag ett samgående, eftersom det skulle betyda bättre och förmånligare skatteunderlag. Samtidigt skulle man få en kulturell och social samverkan, som skulle berika var och en i kommunerna. I det fallet var Habo Hormusikkår en föregångare, då vi var där och spelade flera gånger om året under Arne Wulffs ledning.

Sedan Morgan Malmborg – det här med kommunalrådets lön – det är av underordnad betydelse. Susanne Wahlströms lön är inte särskilt hög. Ser man på de politikerlöner som förekommer i Göteborg och Mölndalsområdet behöver man inte besväras.

Hans-Evert Renérius

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel