Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Bilisterna tar för mycket plats

Bilisterna tar mycket plats i Jönköpings stadskärna och även i kommentarsfält på nätet och på insändarsidor. Det är i samtliga fall tröttsamt.

Jönköping har en liten stadskärna med flera stora parkeringshus i omedelbar närhet till butiksstråken men ändå anser div. upprörda människor att en måste få köra ända fram till butikens dörr för annars går det inte att köpa kaffebröd, en blombukett eller kläder. Dessa personer tycker också det är helt obegripligt när kommunen tar initiativ till cykelparkeringar, lekytor mm på bekostnad av bilen.

Det tycker inte jag.

Jag är en cyklande förälder som anser att biltrafiken behöver minska av klimatskäl. Jag tar i princip alltid cykel eller kollektivtrafik in till stan och jag väljer alltid att handla på Öster. Varför? Jo, för det är bilfritt.

Jag har nämligen med mig barnen ganska ofta och ibland händer det att de att de kilar en liten bit i förväg, det är dock helt oproblematiskt på öster eftersom det inte kryssar runt personbilar mellan butikerna. Ibland är vi inne hela familjen och då är det toppen om det finns en lekyta som en av oss vuxna kan vara på med barnen medan den andre uträttar ärenden. När inköpen är klara går vi hela familjen och fikar.

Jag vet att inte alla kan välja bort bilen av div. olika skäl men många, många fler än vad som gör det idag kan det.

Det är verkligen jobbigt när det en känner och tycker inte visar sig stämma. Det är jobbigt att behöva acceptera att forskning och objektiva data faktiskt visar något annat än det som jag som individ tror och upplever. Jag hade t. ex. tänkt använda det stängda ozonhålet över Arktis under pandemin som ett argument för att vi måste minska utsläppen. Det visade sig dock att det inte alls hade med saken att göra. Så det var bara att ligga lågt. Jag tänker att ilskna butiksägare och bilister borde göra det samma när en nyligen publicerad studie visar att bilfria stadskärnor främjar handel till skillnad från vad de envist hävdar.

Cyklande förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel