Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Det finns en annan bild av äldrevården

Insändarskribenten Maria Rosenskiöld tycker det är bra att brister inom äldrevården uppmärksammas, men vill bidra till samtalet med sin bild av äldreomsorgen.

Med anledning av artikeln i lördagens JP (23/3) om den bristfälliga vården på ett äldreboende i kommunen, vill jag lämna en annan bild från samma verksamhet. Självklart tycker jag att det är bra att missförhållanden uppmärksammas, så att dessa kan åtgärdas, men det blir så lätt den enda bilden som utomstående får av den vård och omsorg som bedrivs för våra äldre. Det tycker jag är synd och ett svek mot den personal som tar sitt jobb på allvar och inget hellre vill än att de boende ska ha det så gott det bara går på ålderns höst.

Även jag är praktikant. Efter ett långt yrkesliv i en helt annan bransch håller jag på att utbilda mig till undersköterska och får följaktligen göra praktik i olika omgångar under utbildningens gång. Det är oerhört lärorikt och en bra möjlighet att se hur omsorgen bedrivs på de olika boendena.

Visst finns det saker som kan bli bättre, så är det väl med allt, och säkert finns det personer som hade gjort sig bättre på en annan arbetsplats, men på det stora hela har den personal jag kommit i kontakt med under min praktiktid varit helt underbara människor. Det som beskrivs i artikeln är inget jag känner igen. Tvärtom är man på min praktikplats ytterst mån om att hyresgästerna har det rent och fint på sina rum och i de allmänna utrymmena. Hygienen håller man på efter konstens alla regler, vilket är viktigt för att förhindra smittspridning och, naturligtvis, för den allmänna trevnaden.

När det gäller maten som serveras finns det två rätter att välja mellan till middag och den som behöver särskild kost får detta. Maten läggs upp på ett trevligt sätt med grönsaker i olika färger. Allt för att stimulera aptiten. Aktivering av olika slag hjälper till att hålla igång olika sinnen och gör att hyresgästerna träffar de andra som bor på ”hemmet” under trevliga former. Nej, som sagt, jag känner inte igen mig i artikeln och jag är inte rädd för att själv en gång hamna på att äldreboende!

Maria Rosensköld Johansson, praktikant

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel