Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Debatt: Glöm inte löftet om konstsnö

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

Det känns mycket positivt att beslutsfattare i kommunen nu börjat förstå vikten av satsningar på idrottsanläggningar och prioritera sådant som uppmanar till rörelse för kommuninvånarna.

Friidrottsarenan och Rosenlundsbadet är satsningar som många ungdomar och även vuxna kommer att ha stor behållning av och som främjar folkhälsan. Stadsparksvallen kanske kan diskuteras ur ett rent folkhälsoperspektiv eftersom arenan i huvudsak handlar om en åskådarsatsning för den breda allmänheten. Men arenan är givetvis bra för fotbollsälskare i stan. Att Jönköping behöver minst en elitförening och elitarena för fotboll med tanke på stadens storlek är motiverat. Och bra att det till slut landade i en kostnadseffektivare lösning.

Det där med kommunala satsningar är alltid en het potatis. Många anser det viktigt att kommunala skattemedel ska vara för allmänhetens bästa, det vill säga för skattebetalarna. Jönköpings kommun har som mål att bli Sveriges bästa friluftskommun 2020. Kriterielistan för att uppnå detta har vi inte sett till, men ambitionen är ju ädel.

När det gäller anläggningar vintertid består utbudet mestadels av inomhusaktiviteter. Gym, ishallar, simhallar, sporthallar etc. i all ära men ingen av dessa uppmuntrar till utomhusaktiviteter. Skidanläggningar för alla åldrar och generösa öppettider uppmuntrar till rörelse och frisk luft under vinterhalvåret. Som vi ser det så är det ur ett hälsoperspektiv väl investerade medel att satsa på dessa. Nu är det så att friluftsanläggningarna och konstsnöanläggningarna (IKHP, Hallby och Järabacken) som servar kommunens invånare, drivs av och finansieras till stora delar av föreningslivet i Jönköpings kommun.

De ideella föreningarna som driver anläggningarna tillverkar konstsnö för att kunna skapa möjligheter för skidåkning under hela vintern. Det är dessa föreningars ideella medlemmar som gör grovarbetet med att tillverka snön, samt att sköta och underhålla anläggningarna. Genom åren har stora delar av kostnaderna för utrustningen tagits av föreningarna. Kommunala bidrag till investeringar har erhållits med stor tacksamhet för att om möjligt gå runt. Några pengar över till större investeringar har det sällan blivit tal om.’

Många söker sig idag till Skövde, Borås, Falköping och Ulricehamn för att åka skidor. Där har stora kommunala satsningar gjorts på moderna konstsnöanläggningar. Med helautomatiserade, energisnåla och mindre bemanningskrävande utrustning. Där tillverkas snö mycket snabbt, och på kort tid fås snö till flera km skidspår och fina pister. Satsningarna riktar sig till allmänheten i alla åldrar, utomhus och under dygnets alla timmar under vinterhalvåret.

För att effektivt kunna tillverka mycket snö snabbt krävs investeringar. Utrustningen ska också underhållas och skötas. Föreningarna har alltid ansträngt sig för att hitta billigaste möjliga inköpslösningar, som ofta inneburit inköp av begagnad och inte alltid så effektiv utrustning. Att klubbarna ska skuldsätta sig och riskera klubbarnas kärnverksamhet känns inte som ett hållbart fortsatt alternativ. Vi vill att föreningarna istället ska kunna fokusera mer på den idrottsliga verksamheten. Ska föreningarna som förser kommuninvånarna med skidåkning under vinterhalvåret orka jobba på ideell basis så krävs bättre ekonomiska förutsättningar och bättre arbetsvillkor. Kultur- och fritidsförvaltningens beslöt på sitt nämndmöte den 17 maj 2018 om godkännande av IOP-avtalet med Konstsnöalliansen. Avtalet förutsatte att det finansierades via tillskott i Jönköpings kommuns verksamhets- och investeringsbudget genom att satsa 25 miljoner eller mer under ett antal år för att utveckla konstsnöanläggningarna i kommunen. Vi hoppas och tror att detta inte har glömts bort när den kommunala budgeten nu ska fastställas inom kort. Ett samarbete mellan våra ideella föreningar och kommunen tror vi är kostnadseffektivare, jämfört med att driva konstsnöanläggningar i kommunal regi.

Dessutom, friskvård istället för sjukvård är ju som bekant den bästa besparingen en kommun kan göra på lång sikt.

Jönköpings konstsnöallians genom

Mikael Gustavsson, IKHP

Ulf Björkman, IF Hallby SOK

Jonas Frössberg, Jönköpings Slalomklubb

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel