Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Gör om och gör rätt – vi vill ha en ny folkomröstning om medlemskapet i EU

Efter fyra dygns förhandlingar i Bryssel med EU:s statschefer sade vår stadsminister Stefan Löfven ja till EU-ledarnas uppgörelse och därmed EU:s långtidsbudget. Det hade varit mycket intressant att få följa dessa diskussioner, inte minst den sista dagen då alla deltagarna skulle komma till ett gemensamt resultat. Eller åtminstone få höra det väsentligaste under dessa fyra dygns diskussioner. Vid alla förhandlingar brukar man utgå från olika ståndpunkter för att hitta en lösning som parterna kan godkänna, där samtliga parter kan känna sig nöjda med resultatet. Vår stadsminister Stefan Löfven har lång erfarenhet av olika förhandlingar sedan tidigare inom Metall och med Arbetsgivarföreningen vilket borgar för erfarenhet.

Från att åka till Bryssel som företrädare för Sverige med att säga att Sverige kommer ge EU-länderna stödpengar som lån med relativ ränta till att efter fyra dygn godkänna ett bidrag om 375 miljarder euro,( lika med 3937 miljarder kronor) som nu ska gemensamt upplånas inom EMU. (Kan jämföras med två gånger Sveriges BMP). Mig veterligen är vi inte med i EMU så varför ska vi låna av Europeiska Centralbanken? Till detta kommer nu en höjning av medlemsavgiften med sex miljarder kronor per år då vi redan betalar 45 miljarder kanske inte var det förhandlingsresultat man hade förväntat sig. Det talas om en rabatt som bonus till avgiften vilket låter bra, med det beslutet är i dagsläget inte fastlagt.

Däremot har vår stadsminister Stefan Löfven i olika media uttalat ” det gällde att få till ett avtal här och nu” eller ”om vi skulle skicka alla papper till Sverige skulle det bli oklart”, det vill säga till EU-kommissionen för godkännande. ”Avtalet är bra för Sverige och Europa” enligt vår stadsminister. Tunga Socialdemokratiska debattörer som Lars Angell, Leif Pagrotsky, Lena Fogde har skrivit att EU:s Corona- stöd (återhämtningsfond) är en dimridå för att rädda Euron. En ekonomi som före coronan var mycket ansträngd. En ohållbar konstruktion med olika ekonomier i gemensam valuta, vilket efter 25 år har visat sig inte vara hållbar. Nu står vi inför ett gemensamt EU-lån som årligen ska betalas med våra skattemedel i en redan ansträngd ekonomi.

Hur ska svenska folket betala dessa lån och avgifter? Ska det bli ytterligare nedskärningar i sjukvården, äldrevården eller är näste steg låna i pensionsfonden eller högre skatter? Tidigare lånades pengarna till stadskassan från pensionsfonden som aldrig kom tillbaka. Man kan ställa sig frågan, vem är EU till för? Är det för Europas folk eller är projektet till för större banker, koncerner, eller de 40-50 tusen EU-tjänstemän och därtill lobbyister?

Den liberala ledamoten i EU-nämnden Tina Acketoft hade helt rätt när hon sade ”att om uppgörelsen inte kommit till stånd hade det varit sista knivhugget för EU”. Teresa Kuchler på Svenska Dagbladet skriver, ”med återhämtningsfonden blir skulden gemensam där EU-länderna gemensamt går i borgen för lånet. Alltså något vi aldrig skulle ha gått med på då vi står utanför EMU. Hur bra för Sverige eller Europa blev det?

Vill gärna påstå att detta var nog inte vad man förväntade sig av senaste förhandlingen i Bryssel eller vad man röstade på, (des om sa ja) till EU-inträdet, valet 1994. Nu har det gått över styr på så många håll så varför inte göra om och göra rätt med en ny folkomröstning om medlemskapet i den krackelerande unionen EU.

Willy Neumann (V)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel