Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Hur vill du ha det när du dör?

I dagarna har spekulationer om Ekhagens Gästhems vara eller icke vara kommit upp. Gästhemmet är en välfungerande enhet som nu i november firar 20 år. Här vårdas människor i livets slutskede som har behov av specialiserad palliativ vård och det behovet kan ibland finnas under veckor/månader.

Hur kan en dag se ut hos oss? En patient har ont – uppstart av en pump med smärtlindring – inte imorgon, utan direkt! Någon har ett dränage från lungan, vi tömmer det och patienten får lättare att andas, någon annan behöver en blodtransfusion, det fixar vi, en närstående är ledsen, vi tröstar, en annan patient mår illa, vi lindrar med läkemedel och god omvårdnad. Det serveras mat och dryck till både patienter och närstående.

Att kunna höra det som inte sägs är en fingertoppskunskap som krävs för att kunna bemöta på bästa sätt. Gästhemmet är bemannat med sjuksköterskor och undersköterskor dygnet runt och vi utvärderar kontinuerligt åtgärder och givna läkemedel och om inte önskat resultat uppnås, omvärderar vi och provar en annan inriktning. Det finns inga hopplösa fall!

Det första många av våra patienter och närstående uttrycker när de kommer till Gästhemmet är ”Åh vad skönt att komma ifrån sjukhuset! Det är så lugnt här!” Det blir en annan vårdmiljö utanför sjukhusets väggar. Istället för ett opersonligt sjukhusrum så har de en liten lägenhet med kokvrå med möjlighet att ta in personliga saker och det finns en omgivning som är läkande i sig med naturen inpå knutarna. Målet är att kunna vara hemma och få vård där, men ibland fungerar det inte, närstående orkar inte eller patienten klarar inte att vara hemma sista tiden, det kan vara för mycket oro och andra symtom som gör att det blir svårt och då är det en stor trygghet att komma till en hemlik miljö där kunskap och stöd finns.

Det unika med Gästhemmets personal är att det finns en väldigt lång erfarenhet från den här typen av vård och över hälften av personalen har någon form av vidareutbildning/specialistutbildning med inriktning mot just palliativ vård. En enorm kunskapsbas! Denna kunskap är starkast tillsammans. Splittras gruppen tappar kunskapen sin kraft. En kort summering visar att vi har cirka 200 års erfarenhet tillsammans av att arbeta med palliativ vård.

Alla patienter som har behov av specialiserad palliativ vård vistas förstås inte på Gästhemmet. En del vårdas hemma med hjälp av hemsjukvård med stöd av specialiserad sjukvård i hemmet (SSIH). Andra kommer till kommunens korttidsplatser och stöttas där upp med hjälp av ett team med specialistfunktion som utgår från Gästhemmet tillsammans med läkare från SSIH. Idag lever man längre i sin sjukdom eftersom behandlingsalternativen är mer avancerade och leder till längre överlevnad. Detta gör att en annan typ av symtomproblematik uppstår som kräver aktuell och ny kunskap och kompetens.

Det behövs en förståelse för skillnaden mellan de platser vi har idag på Ekhagens Gästhem och behovet av så kallade ”åtgärdsplatser” för patienter som redan idag finns på sjukhuset för behov av vissa ingrepp som till exempel att få dränage inlagt, strålbehandling, röntgenundersökning, och så vidare. Att samla dessa patienter på en enhet skulle öka helhetssynen för dem.

Att driva en palliativ enhet som Ekhagens Gästhem är en kostsam verksamhet, men dessa patienter kommer inte att försvinna. De kommer att finnas någon annanstans, och den kunskap och expertis som finns runt dessa patienter idag kommer ta många år att bygga upp i en annan verksamhet. Vi inväntar kloka och genomtänkta svar från styrande politiker kring Gästhemmets fortsättning. En samfinansiering i länet med palliativa enheter liknande Gästhemmet i varje länsdel vore ett stort lyft för den palliativa vården!

Sjuksköterskor/specialistsjuksköterskor på Ekhagens Gästhem genom Helene Rygert, specialistsjuksköterska

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel